Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Stor viktökning under puberteten ny riskfaktor för stroke

Pojkar vars BMI ökar mycket under puberteten löper större risk för att drabbas av stroke senare i livet. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som inkluderar närmare 38 000 patienter.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Studien, som nu finns publicerad i tidskriften Neurology, omfattar 37 699 män födda 1945-1961 och deras BMI-utveckling och stroke. Resultatet visade på tydlig koppling mellan kraftig BMI-ökning under puberteten och ökad risk för stroke som vuxen.

– Vår studie visar att BMI-förändring under puberteten utgör en oberoende riskfaktor för stroke. BMI vid åtta års ålder är däremot inte kopplat till någon riskökning, säger Jenny Kindblom, docent vid institutionen för medicin och specialistläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Könshormoners inverkan

Annons
Annons

Forskarna bakom studien har inte kartlagt orsakerna till den ökade risken för stroke, men menar att det går att dra paralleller till deras tidigare studier om könshormoners inverkan på hur fett lagras i kroppen.

– Att öka mycket i BMI just under puberteten är förenat med särskild risk för att fett lagras som visceralt eller djupt fett i buken, vilket är farligare, och vi tror att det har med könshormoner att göra, säger professor Claes Ohlsson och fortsätter:

– Det viktiga här är att man inte ska släppa taget efter barnaåren utan fortsätta att monitorera BMI under puberteten för att upptäcka och förebygga en väldigt stor viktuppgång, och det är i första hand skolhälsovårdens uppgift.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//stor-bmi-okning-under-puberteten-ny-riskfaktor-for-stroke.cid1484002

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons