Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Als kan orsakas av metaller

Metaller i ryggmärgsvätskan kan vara en bidragande orsak till sjukdomen als (amyotrofisk lateralskleros). Det enligt läkaren Per Roos vid Karolinska institutet som i en avhandling har sammanställt andra studier inom området.
Annons

Metaller i ryggmärgsvätskan kan vara en bidragande orsak till sjukdomen als (amyotrofisk lateralskleros). Det enligt läkaren Per Roos vid Karolinska institutet som i en avhandling har sammanställt andra studier inom området. Studierna visar att patienter med als, jämfört med kontroller, ofta har högre koncentrationer av nio olika metaller i ryggmärgsvätskan, däribland aluminium, koppar, zink och bly. Det skulle kunna förklara varför sjukdomen är vanligare i vissa geografiska områden än andra. Als är en nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • DN.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/metaller-kan-orsaka-als

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.