Nyhet | Neurologi

Andelen dementa kommer fördubblas

Inom loppet av 20 år kommer antalet dementa personer i Sverige att vara dubbelt så många som i dag, rapporterar Ekot. I veckan presenteras en internationell rapport med hårda data om Alzheimersjukdomens stora ekonomiska utmaning för världens länder.

Publicerad den: 2010-09-20
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Inom loppet av 20 år kommer antalet dementa personer i Sverige att vara dubbelt så många som i dag, rapporterar Ekot. I veckan presenteras en internationell rapport med hårda data om Alzheimersjukdomens stora ekonomiska utmaning för världens länder. I Sverige finns det redan i dag stora behov inom vården som behöver fyllas, och år 2030 beräknas antalet dementa bli dubbelt så många.

– Det är då som de stora grupperna 40-talister kommer att bli 80-85 år och det är då som demensen blir vanlig. Det kommer innebära en påfrestning för samhället att det är fler som behöver vård, och har vi inte skaffat oss de resurserna eller löst demensens gåta så vi kan förhindra det, står vi inför allvarliga problem, säger professor Mats Thorslund vid Äldrecentrum i Stockholm, till Ekot.

Annons
Annons

Eftersom andelen ålderspensionärer ökar snabbt i Europa uppmanar nu EU: s ministerråd samliga medlemsstater att utveckla nationella strategier och åtgärdspaket mot Alzheimers sjukdom. Men planeringen är knapphändig, och då inte minst i Sverige.

– Hela äldreomsorgen är tyst när det gäller den framtida utmaningen. Vi diskuterar gärna äldreomsorgen hur den ser ut i dag och hur vi kan skruva den lite hit och dit och förbättra. Men på lång sikt är det stora problem som innebär omprioriteringar inom de samhälleliga resurserna om vi ska kunna hålla en god standard inom äldreomsorgen. Det är väldigt svårt, det finns inga enkla lösningar, så jag förstår att politikerna duckar, säger Mats Thorslund till Ekot.

Omkring 35 miljoner människor beräknas vara drabbade av demens i dag, en siffra som alltså uppskattas fördubblas på 20 år. Enligt en beräkning som Socialdepartementet presenterade tidigare i somras kommer kostnaderna för den svenska äldreomsorgen att öka med 70 procent fram till 2050, och personalen behöver bli 50 procent fler.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4025973

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons