Nyhet | Neurologi

Fördubbling av ADHD-medicinering i Sverige

ADHD-medicineringen ökar kraftigt i Sverige. Enligt Ekot som tagit del av Socialstyrelsens läkemedelsstatistik ordinerades nästan 52 000 svenskar ADHD-medicin – en fördubbling jämfört med för fem år sedan. Statistiken från Socialstyrelsen visar även att det finns stora regionala skillnader. ADHD-medicinering är bland annat vanligare på Gotland än i andra delar av landet, trots att det inte finns något som tyder på att ADHD ska vara vanligare just där.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

ADHD-medicineringen ökar kraftigt i Sverige. Enligt Ekot som tagit del av Socialstyrelsens läkemedelsstatistik ordinerades nästan 52 000 svenskar ADHD-medicin – en fördubbling jämfört med för fem år sedan.

Statistiken från Socialstyrelsen visar även att det finns stora regionala skillnader. ADHD-medicinering är bland annat vanligare på Gotland än i andra delar av landet, trots att det inte finns något som tyder på att ADHD ska vara vanligare just där.

Annons
Annons

Mårten Gerle på Socialstyrelsen menar att en del läkare sätter in medicinen innan de ens gjort en ordentlig utredning. Bland annat därför håller Socialstyrelsen nu på att ta fram nationella riktlinjer för behandling av ADHD.

    Källor

  • SR: Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4635390

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons