Nyhet | Neurologi

Migrän kan öka risk för hjärtproblem hos kvinnor

Kvinnor med diagnostiserad migrän kan ha en ökad risk att drabbas och dö av hjärt-kärlsjukdomar än kvinnor som inte har migrän. Det visar en omfattande studie av amerikanska och tyska forskare som publicerats i tidskriften The BMJ.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-01
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Sedan tidigare har man sett samband mellan migrän och stroke, men få studier har visat på sambandet mellan migrän och risken att dö av hjärt-kärlsjukdomar.

Migrän vanligt

Forskarna har i rapporten studerat över 115 000 sjuksköterskestuderande kvinnor. 15,2  procent, det vill säga över 17 000, av dem hade diagnostiserad migrän då studien inleddes 1989. Omkring 20 år senare visade det sig att 1 329 av dem drabbats av någon typ av hjärt-kärlsjukdom och 223 personer dog till följd av det. 

Annons
Annons

Siffrorna jämfördes med kvinnor som inte led av migrän och forskarna kunde konstatera att där fanns en skillnad. Forskarna tog även med andra riskfaktorer i beräkningen, men även då fanns sambanden mellan migrän och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom kvar.

Nu hoppas forskarna bakom studien att migrän ska bli erkänt som en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar, i alla fall för kvinnor.

    Källor

  • Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kvinnor-med-migran-loper-hogre-risk-for-hjartproblem

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons