Nyhet | Neurologi

Mikrovågshjälm kan hitta blödningar

Med hjälp av en mikrovågshjälm på huvudet kan strokepatienter få rätt vård snabbt. Hjälmen är framtagen av ett svenskt utvecklingsföretag och den fungerar som så att tio antenner söker med hjälp av ofarliga mikrovågor efter blödningar i hjärnan.

Publicerad den: 2010-08-16
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Med hjälp av en mikrovågshjälm på huvudet kan strokepatienter få rätt vård snabbt. Hjälmen är framtagen av ett svenskt utvecklingsföretag och den fungerar som så att tio antenner söker med hjälp av ofarliga mikrovågor efter blödningar i hjärnan, skriver Nyhetskanalen.se.

En stroke orsakas ofta av en blodpropp i hjärnan och behandlas vanligtvis med propplösande läkemedel. I ungefär 15 procent av fallen orsakas stroken av en blödning i hjärnan och i de fallen förvärrar propplösaren tillståndet. Med hjälp av den nya hjälmen ska man tidigt kunna upptäcka vilken typ av bakomliggande faktor som orsakat stroken och på så vis ge rätt vård.

Annons
Annons

– Hjälmen detekterade alla blödningar väldigt tydligt, säger utvecklingsföretaget Medfield Diagnostics vd Patrik Dahlqvist, till Nyteknik.

Hittills har det utförts tester på 22 strokepatienter på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och resultaten var goda.

– Om några veckor räknar vi med att ha ett första forskningsinstrument färdigt för försäljning och vi planerar två nya kliniska studier, säger Patrik Dahlqvist.

Annons
Annons

    Källor

  • Nyhetskanalen.se - http://www.nyhetskanalen.se/1.1741612/2010/08/11/mikrovagshjalm_hittar_blodningar

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons