Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Nytt protein upptäckt i kampen mot Alzheimers

Svenska forskare har upptäckt ett helt nytt sockerbärande protein i hjärnvätskan hos patienter med demens orsakad av alzheimers. Det visar en ny studie, skriver Vetenskapsradion. Göran Larsson, professor i laboratoriemedicin vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg och en av författarna till studien menar att upptäckten är ett första steg i jakten på bättre diagnostik och sedan behandlingsmöjligheter. Nu behövs ett nytt sätt att mäta halterna av proteinerna, menar han.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-07-01

Annons

Svenska forskare har upptäckt ett helt nytt sockerbärande protein i hjärnvätskan hos patienter med demens orsakad av alzheimers. Det visar en ny studie, skriver Vetenskapsradion.

Göran Larsson, professor i laboratoriemedicin vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg och en av författarna till studien menar att upptäckten är ett första steg i jakten på bättre diagnostik och sedan behandlingsmöjligheter. Nu behövs ett nytt sätt att mäta halterna av proteinerna, menar han.

Annons
Annons

– Vi kan mäta det nu, men det är relativt omständigt och relativt dyr analys. Vi samarbetar med forskare på Chalmers för att försöka ta det här ett steg närmare en enklare diagnostisk metod. Men det är långt kvar till ett läkemedel. Detta är åtminstone en ny strategi till att utveckla läkemedel mot Alzheimers sjukdom, säger Göran Larson

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4580857

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.