Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Risken för demens kan förutspås av gånghanstighet

Genom att studera personers gånghastighet kan man förutspå risken för att de utvecklar demens senare i livet. Det hävdar amerikanska forskare i en ny studie, skriver Dn.se. Erica Camargo och hennes kollegor på Boston Medical Center har undersökt 2 410 personer där forskarna skannat deras hjärnor och mätt upp deras gånghastighet och greppstyrka.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-16

Annons

Genom att studera personers gånghastighet kan man förutspå risken för att de utvecklar demens senare i livet. Det hävdar amerikanska forskare i en ny studie, skriver Dn.se.

Erica Camargo och hennes kollegor på Boston Medical Center har undersökt 2 410 personer där forskarna skannat deras hjärnor och mätt upp deras gånghastighet och greppstyrka.

Annons
Annons

– Det här är grundläggande test som kan förutspå risken för demens och stroke och som kan utföras enkelt av en neurolog eller allmänläkare, säger Erica Camargo till nyhetsknalen BBC.

Studier om samband mellan långsam gånghastighet och dålig hälsa har gjorts tidigare, men den aktuella studien har inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift då den ännu inte granskats av experter.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-langsam-gang-forutspar-demens

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.