Nyhet | Neurologi

Risken för demens kan förutspås av gånghanstighet

Genom att studera personers gånghastighet kan man förutspå risken för att de utvecklar demens senare i livet. Det hävdar amerikanska forskare i en ny studie, skriver Dn.se. Erica Camargo och hennes kollegor på Boston Medical Center har undersökt 2 410 personer där forskarna skannat deras hjärnor och mätt upp deras gånghastighet och greppstyrka.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-16
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Genom att studera personers gånghastighet kan man förutspå risken för att de utvecklar demens senare i livet. Det hävdar amerikanska forskare i en ny studie, skriver Dn.se.

Erica Camargo och hennes kollegor på Boston Medical Center har undersökt 2 410 personer där forskarna skannat deras hjärnor och mätt upp deras gånghastighet och greppstyrka.

Annons
Annons

– Det här är grundläggande test som kan förutspå risken för demens och stroke och som kan utföras enkelt av en neurolog eller allmänläkare, säger Erica Camargo till nyhetsknalen BBC.

Studier om samband mellan långsam gånghastighet och dålig hälsa har gjorts tidigare, men den aktuella studien har inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift då den ännu inte granskats av experter.

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-langsam-gang-forutspar-demens

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons