”Öka andelen män som bedöms för fetmaoperation”
Övervikt och fetma är ett svenskt folkhälsoproblem, och förekomsten har stadigt ökat i alla åldersgrupper bland vuxna. Idag är ungefär varannan svensk överviktig eller fet, och var sjunde svensk är fet.
Nyligen lanserade NetdoktorPro en läkarutbildning om fetmakirurgi, Vad vet du om fetmakirurgi? Professor Magnus Sundbom, överläkare, Verksamhetsområdde Kirurgi, Akademiska sjukhuset i Uppsala som faktagranskat utbildningen, menar att förhoppningen med utbildningen att den ska uppfylla flera viktiga funktioner.
– Det är av vikt att öka medvetenheten om den här patientgruppen i primärvården och i sin tur öka kunskaperna kring fetma- och överviktskirurgi, både vad gäller utredning och uppföljning efter operation, säger Magnus Sundbom.
Enligt Magnus Sundbom ger en fetmaoperation goda resultat för majoriteten av patienterna, men problemet ligger i att för få patienter i primärvården utvärderas för operation. Övervikt och fetma är ett globalt folkhälsoproblem. Idag är ungefär varannan svensk överviktig eller fet och var sjunde fet.
Fler män bör opereras
Den dominerande operationsmetoden i Sverige är gastric bypass, men gastric sleeve har under de senaste åren blivit vanligare. I dagsläget utförs strax under 7 000 operationer per år av ett fyrtiotal kliniker i Sverige.
Åtta av tio som opereras är kvinnor. Detta trots att fetma och övervikt är lika vanligt hos båda könen.
– Mindre än en fjärdedel av alla som opereras är män. Personligen tycker jag att fler män bör överviktopereras och särskilt med tanke på att vi har sett att de män som kommer fram till operation är sjukare än kvinnorna som överviktopereras, säger Magnus Sundbom.
– Man kan säga att det föreligger ett jämlikhetsproblem, eller ett problem på två nivåer. Dels är det mer stigmatiserande för kvinnor att vara överviktiga och dels är sjukvården inte lika benägen att remittera eller erbjuda män överviktsoperation, trots att de med stor sannolikhet är sjukare än kvinnorna som remitteras. Det är, enligt samhället, mer acceptabelt att vara överviktig som man än som kvinna. Den synen måste förändras.
Målet med fetmakirurgi är inte primärt viktnedgång, utan att kunna förhindra, lindra och i bästa fall bota fetmarelaterade sjukdomar samt förbättra livskvaliteten. Cirka tre procent av den vuxna befolkningen har ett BMI över 35 och uppfyller således indikationerna för fetmakirurgi.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra. Vad tycker du?
-
Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”Det pratas inte mycket om resan efter operationen då det verkligen handlar om att vara stark”, säger Elin Johansson, 29 år, i en intervju.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Testa personer med högrisk för diabetes
Primärvården tar emot de största antalet diabetespatienter och det handlar om att urskilja dem.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.
-
"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"
Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS.