Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

De som följer Livsmedelsverkets kostråd lever längre

En ny studie från Lunds universitet visar att de som följer Livsmedelverkets kostråd lever längre. 17 000 svenska män och kvinnors kostvanor har undersökts över lång tid. Störst effekt noterades bland männen, där risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan halverades. Bakom resultaten som nyligen presenterades i tidskriften Public Health Nutrition, står Isabel Drake och Elisabet Wirfält, forskare vid Lunds universitet.
Annons

En ny studie från Lunds universitet visar att de som följer Livsmedelverkets kostråd lever längre. 17 000 svenska män och kvinnors kostvanor har undersökts över lång tid. Störst effekt noterades bland männen, där risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan halverades.
Bakom resultaten som nyligen presenterades i tidskriften Public Health Nutrition, står Isabel Drake och Elisabet Wirfält, forskare vid Lunds universitet.
Att äta en varierad kost med högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt fleromättade fetter har länge ansetts nyttigt, inte minst bland vetenskaplig expertis. I takt med det stigande intresset kring våra matvanor har många kostrekommendationer ifrågasatt, även kostråden från Livsmedelsverket. Drake och Wirfält visar nu att det finns ett tydligt samband mellan kostråden från Livsmedelsverket och en lägre risk att dö hos medelålders män och kvinnor. En av de viktigaste slutsatserna är att det inte är fel på kostråden, utan problemet är istället bristande förmåga att följa dem:
-   Förvånansvärt få, mindre än tre procent av deltagarna i studien, följde kostråden fullt ut. Framför allt åt personerna för mycket socker, mättat fett och raffinerade spannmålsprodukter som t.ex. vitt bröd, säger Isabel Drake i pressutskicket från Lunds universitet

En ny studie från Lunds universitet visar att de som följer Livsmedelverkets kostråd lever längre. 17 000 svenska män och kvinnors kostvanor har undersökts över lång tid. Störst effekt noterades bland männen, där risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan halverades.

Annons
Annons

Bakom resultaten som nyligen presenterades i tidskriften Public Health Nutrition, står Isabel Drake och Elisabet Wirfält, forskare vid Lunds universitet.

Att äta en varierad kost med högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt fleromättade fetter har länge ansetts nyttigt, inte minst bland vetenskaplig expertis. I takt med det stigande intresset kring våra matvanor har många kostrekommendationer ifrågasatt, även kostråden från Livsmedelsverket. Drake och Wirfält visar nu att det finns ett tydligt samband mellan kostråden från Livsmedelsverket och en lägre risk att dö hos medelålders män och kvinnor. En av de viktigaste slutsatserna är att det inte är fel på kostråden, utan problemet är istället bristande förmåga att följa dem:

-   Förvånansvärt få, mindre än tre procent av deltagarna i studien, följde kostråden fullt ut. Framför allt åt personerna för mycket socker, mättat fett och raffinerade spannmålsprodukter som t.ex. vitt bröd, säger Isabel Drake i pressutskicket från Lunds universitet

Annons
Annons

    Källor

  • Lunds universitet - http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPHN%2FS1368980012002789a.pdf&code=ab9c9236bafd5729ef0a6e06d5ccf9fa

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.