Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Trafikbuller kan göra dig tjock

Trafikbuller är inte bara störande att lyssna på – det kan också göra dig rundare om magen. Oljudet ökar nivåerna av stresshormoner vilket på sikt leder till bukfetma, visar en ny studie gjord vid Karolinska institutet.
Annons

– Den underliggande mekanismen är att långvarig exponering för trafikbuller ökar nivåerna av steroidhormonet kortisol. Hormonet är känt för att stimulera ansamling av visceralt fett i buken. Trafikbullret kan samtidigt leda till sömnsvårigheter vilket kan vara en bidragande orsak till försämrad hälsa, säger Andrei Pyko, doktorand i miljömedicinsk epidemiologi och studiens huvudförfattare, till Dagens Nyheter.

I studien ingick 5 000 män och kvinnor från fem olika kommuner i Stockholms län. Forskarna mätte deltagarnas blodtryck, kroppsfett och BMI. Alla deltagare fick också svara på frågor om sin livsstil, hälsa, stress, sömnvanor – och hur mycket trafikbuller de utsattes för i sin hemmiljö. Resultaten visade att alla typer av buller syntes på deltagarnas midjemått, skriver DN, men vissa oljud var farligare för hälsan än andra. Den värsta boven, buller från flygtrafik, ökade deltagarnas midjemått med i genomsnitt nästan en centimeter när ljudnivån steg med en decibel.

– Samtidigt bor fler och fler människor i tätbefolkade områden nära stora vägar, järnvägar och flygplatser. Det här visar att trafikbuller kan utgöra ett allvarligt hot mot folkhälsan, säger Andrei Pyko.

En annan av forskarna bakom studien är Claes-Göran Östenson, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska institutet. Han anser att samhället bör ha dessa nya fakta i åtanke när man planerar städer i framtiden.

– Trafikbuller kan vara hälsofarligt, men det har nog varken politiker eller stadsplanerare tänkt på. Det finns lösningar: till exempel med bullerskydd eller genom att öka avståndet mellan bostäder och stora vägar, säger han till DN. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/sverige/trafikbuller-kan-leda-till-fetma/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.