Ny upptäckt i örat ger hopp för personer med hörselskador
Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat helt nya nervceller i örat. Fyndet öppnar upp för nya former av behandlingar av olika hörselskador, såsom tinnitus och åldersrelaterad hörselnedsättning.
När ljud från omgivningen når innerörat omvandlas det till elektriska signaler, som i sin tur skickas vidare till hjärnan via nervcellerna i snäckan (cochlea). Tidigare har majoriteten av nervcellerna ansetts vara av två typer (typ 1 och 2), där typ 1-cellerna sänder de flesta hörselsignalerna. Men en ny studie vid Karolinska Institutet, publicerad i Nature Communications, visar att typ 1-cellerna i själva verket består av tre helt olika typer av nervceller.
– Nu vet vi att det finns tre olika vägar in till det centrala hörselsystemet, i stället för en enskild. Något som ger nya möjligheter till en bättre förståelse av de olika nervcellernas funktion för vår hörsel. Vi har också kartlagt vilka gener som är aktiva i de enskilda celltyperna, säger Francois Lallemend, forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet, som lett studien.
Ny behandling av hörselskador
Kartläggningen har gjorts hos möss med hjälp av så kallat encells-RNA-sekvensering. Resultatet kan ligga till grund för nya behandlingar och läkemedel, menar forskarna.
– Vår studie kan öppna för utvecklingen av genetiska verktyg som kan användas för nya behandlingar av olika hörselskador, som till exempel tinnitus. Kartläggningen kan leda till olika sätt att påverka de enskilda nervcellernas funktion i kroppen, säger Francois Lallemend och fortsätter:
– Nästa steg är att visa vilken påverkan dessa enskilda nervceller har på det centrala hörselsystemet, något som kan leda till utveckling av bättre hörselhjälpmedel som cochleaimplantat.
- Karolinska institutet - https://ki.se/nyheter/upptackt-av-nya-nervceller-i-orat-kan-ge-nya-behandlingar-av-horselskador
Källor
-
Hon vill nå ut med nya riktlinjer för antibiotikaanvändning
En klinisk infektion uppstår när hudfloran rubbas genom en förändring av immunförsvaret eller bakteriefloran. Tio snabba med Anita Groth, medicine doktor och specialist inom ÖNH.
-
Akut tonsillit
Akut tonsillit definieras som akut ont i halsen på grund av en inflammation i tonsillen eller båda tonsillerna orsakad av bakterier eller virus. Detta tillstånd är en av de vanligaste orsakerna till besök inom primärvården.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
-
Håll koll på säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Vilken influensa kommer dominera 2018? I fjol fungerade inte vaccinet optimalt – hur ska man förhindra att samma sak händer även i år? Här berättar Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, mer om säsongsinfluensan. Du som läkare kan hjälpa till att övervaka sjukdomen.