Ny upptäckt i örat ger hopp för personer med hörselskador
Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat helt nya nervceller i örat. Fyndet öppnar upp för nya former av behandlingar av olika hörselskador, såsom tinnitus och åldersrelaterad hörselnedsättning.
När ljud från omgivningen når innerörat omvandlas det till elektriska signaler, som i sin tur skickas vidare till hjärnan via nervcellerna i snäckan (cochlea). Tidigare har majoriteten av nervcellerna ansetts vara av två typer (typ 1 och 2), där typ 1-cellerna sänder de flesta hörselsignalerna. Men en ny studie vid Karolinska Institutet, publicerad i Nature Communications, visar att typ 1-cellerna i själva verket består av tre helt olika typer av nervceller.
– Nu vet vi att det finns tre olika vägar in till det centrala hörselsystemet, i stället för en enskild. Något som ger nya möjligheter till en bättre förståelse av de olika nervcellernas funktion för vår hörsel. Vi har också kartlagt vilka gener som är aktiva i de enskilda celltyperna, säger Francois Lallemend, forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet, som lett studien.
Ny behandling av hörselskador
Kartläggningen har gjorts hos möss med hjälp av så kallat encells-RNA-sekvensering. Resultatet kan ligga till grund för nya behandlingar och läkemedel, menar forskarna.
– Vår studie kan öppna för utvecklingen av genetiska verktyg som kan användas för nya behandlingar av olika hörselskador, som till exempel tinnitus. Kartläggningen kan leda till olika sätt att påverka de enskilda nervcellernas funktion i kroppen, säger Francois Lallemend och fortsätter:
– Nästa steg är att visa vilken påverkan dessa enskilda nervceller har på det centrala hörselsystemet, något som kan leda till utveckling av bättre hörselhjälpmedel som cochleaimplantat.
- Karolinska institutet - https://ki.se/nyheter/upptackt-av-nya-nervceller-i-orat-kan-ge-nya-behandlingar-av-horselskador
Källor
-
Hon vill nå ut med nya riktlinjer för antibiotikaanvändning
En klinisk infektion uppstår när hudfloran rubbas genom en förändring av immunförsvaret eller bakteriefloran. Tio snabba med Anita Groth, medicine doktor och specialist inom ÖNH.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
-
Tecken på allvarlig sjukdom vid kronisk hosta
Hosta är ett vanligt symtom som många gånger är ofarligt, men i vissa fall kan hostan vara tecken på någonting allvarligare. När ska man egentligen utreda vidare en patient som söker för hosta? Samtidigt skriver läkare ut alldeles för mycket hostmedicin i onödan, menar ...
-
Patientfall: Man med ömmande knöl på halsen
Orsaken till knöl på halsen varierar och risken för att det är cancer ökar betydligt med stigande ålder. Patienterna har ofta läst tvärsäkra påståenden på nätet om att ”cancerknölar inte gör ont”, vilket de alltså kan göra. Här kan du ta del av ett patientfall om knöl på halsen.
-
Sömnapnésyndrom
-
Extern otit
Ett ganska vanligt tillstånd i primärvården över hela världen. Extern otit innebär en inflammation i huden i hörselgången och orsakas av infektion, allergi eller hudsjukdom/eksem.
-
Dysfunktion i örontrumpeten
Dysfunktion i örontrumpeten (ETD) definieras som ett syndrom och kan uppstå när en av funktionerna av örontrumpeten inte fungerar som den ska. Den kliniskt mest relevanta dysfunktionen är bristande tryckutjämning och nedsatt ventilation av mellanörat.