Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny upptäckt i örat ger hopp för personer med hörselskador

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat helt nya nervceller i örat. Fyndet öppnar upp för nya former av behandlingar av olika hörselskador, såsom tinnitus och åldersrelaterad hörselnedsättning.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-14

Annons

När ljud från omgivningen når innerörat omvandlas det till elektriska signaler, som i sin tur skickas vidare till hjärnan via nervcellerna i snäckan (cochlea). Tidigare har majoriteten av nervcellerna ansetts vara av två typer (typ 1 och 2), där typ 1-cellerna sänder de flesta hörselsignalerna. Men en ny studie vid Karolinska Institutet, publicerad i Nature Communications, visar att typ 1-cellerna i själva verket består av tre helt olika typer av nervceller.

– Nu vet vi att det finns tre olika vägar in till det centrala hörselsystemet, i stället för en enskild. Något som ger nya möjligheter till en bättre förståelse av de olika nervcellernas funktion för vår hörsel. Vi har också kartlagt vilka gener som är aktiva i de enskilda celltyperna, säger Francois Lallemend, forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet, som lett studien.

Ny behandling av hörselskador

Kartläggningen har gjorts hos möss med hjälp av så kallat encells-RNA-sekvensering. Resultatet kan ligga till grund för nya behandlingar och läkemedel, menar forskarna.

Annons
Annons

– Vår studie kan öppna för utvecklingen av genetiska verktyg som kan användas för nya behandlingar av olika hörselskador, som till exempel tinnitus. Kartläggningen kan leda till olika sätt att påverka de enskilda nervcellernas funktion i kroppen, säger Francois Lallemend och fortsätter:

– Nästa steg är att visa vilken påverkan dessa enskilda nervceller har på det centrala hörselsystemet, något som kan leda till utveckling av bättre hörselhjälpmedel som cochleaimplantat.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - https://ki.se/nyheter/upptackt-av-nya-nervceller-i-orat-kan-ge-nya-behandlingar-av-horselskador

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.