Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Fler barn som är extremt tidigt födda överlever i Sverige

Överlevnaden bland barn som fötts extremt tidigt fortsätter att öka i Sverige, det visar en studie från Karolinska institutet.


Publicerad den: 2019-03-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Nyfödd-barn-bebis
Annons

Alla svenska sjukhus har deltagit i studien där forskarna analyserat överlevnaden bland barn födda i graviditetsvecka 22-26, mer än tre och en halv månad för tidigt.

Jämfört med åren 2004-2007 hade överlevnaden ökade från 70 till 77 procent på tio år. Enligt forskarna kan detta jämföras med länder som Storbritannien, Frankrike och USA där överlevnaden för barn födda vecka 22-26 ligger på omkring 50 procent.

Den ökade överlevnaden hos de svenska barnen skedde inte heller till priset av fler komplikationer för de nyfödda. Istället såg man en minskning av hjärn- och lungskador bland barnen som föddes 2014-2016, och problem som ögon- och bukkomplikationer var oförändrade.

”Finns fortfarande saker att göra”

Enligt Mikael Norman, professor vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik vid Karolinska Institutet, beror den ökade överlevnaden på flera olika faktorer, som till exempel kvalitetssäkring, tillgång till kompetens och förhållandevis goda resurser.

– Men det finns fortfarande saker att göra, som handlar om förbättra näringsintag, och minska vårdrelaterade infektioner och vårdskador, säger han till Sveriges Radio.

Studien publiceras i den medicinska tidskriften JAMA.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7184338
  • Karolinska Institutet - https://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/sverige-varldsledande-pa-att-radda-for-tidigt-fodda-barn,c2768344

Annons
Annons
Annons

Annons