Nyhet | Pediatrik

Intensivvården för barn brister

Antalet intensivvårdplatser för barn är otillräckliga. Totalt är 27 av 37 vårdplatser öppna och bemannade runt om i landet, visar en kartläggning av Dagens Nyheter.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

På Skånes universitetssjukhus är sju av elva platser på barnintensiven öppna. På Sahlgrenska i Göteborg är det tio platser av tolv, och Akademiska sjukhuset i Uppsala uppger att man har tre av fyra platser öppna.

Fler vårdplatser skulle tillkomma med Nya Karolinska i Solna – men i stället har det blivit tvärtom. Nu finns tio fastställda platser, varav sju i bästa fall är öppna, skriver DN.

Annons
Annons

– Vi har vårdplatsbrist på grund av personalbrist, och vi har tvingats säga nej till utomlänspatienter. I år har ett barn flyttats från oss utomlands, säger Svante Norgren, chef för tema barn- och kvinnosjukvård på Nya Karolinska.

Nu slår läkare larm om platsbristen.

– När vi saknar platser får vi ringa runt till andra sjukhus i Sverige. Om ingen kan hjälpa oss med plats försöker vi utomlands, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Ann Dahlberg, läkare på barnintensiven på Nya Karolinska, till DN.

Annons
Annons

Under hela 2016 inträffade omkring sex transporter där barn skickats till vård utomlands, enligt Svensk förening för barnanestesi.

Källa: TT

    Källor

  • Dagens Medicin/TT - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/02/06/brist-pa-intensivvard-for-barn/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons