Nyhet | Pediatrik

Klumpiga barn oftare utsatta för mobbning

Nästan vartannat barn som har problem med grovmotoriken blir utsatta för mobbning. Det visar en ny svensk studie som presenterades på Medicinska Riksstämman, skriver Dagens Medicin. Susanne Bejerot, psykiater och forskare vid Karolinska Institutet gjort en studie med omkring 2 000 yrkesverksamma svenskar som fick besvara frågor om mobbning, akademisk och motorisk förmåga.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-12-01
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Nästan vartannat barn som har problem med grovmotoriken blir utsatta för mobbning. Det visar en ny svensk studie som presenterades på Medicinska Riksstämman, skriver Dagens Medicin.

Susanne Bejerot, psykiater och forskare vid Karolinska Institutet gjort en studie med omkring 2 000 yrkesverksamma svenskar som fick besvara frågor om mobbning, akademisk och motorisk förmåga.

Annons
Annons

28 procent av de tillfrågade rapporterade att de varit mobbade i åtminstone någon omfattning som barn. Hela 46 procent av de som hade blivit mobbade berättade att de hade problem med balans, smidighet eller var dåliga i gymnastik. Resultaten visade alltså ett starkt samband mellan att vara klumpig och bli mobbad. Bland dem som hade en bättre motorisk förmåga än genomsnittet låg siffra på 12 procent.

– Det är alltså nästan 50 procents risk att bli mobbad om du är ett klumpigt barn, så detta är en viktig fråga, sade Susanne Bejerot.

Tidigare forskning har visat att personer med nedsatt social förmåga oftare drabbas.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/riksstamman/klumpiga-barn-mobbas-oftare/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons