Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Musik och spel mot smärta

Barns smärta kan lindras med musik och dataspel, vilket fungerar nästan lika bra som morfin, visar en ny studie. Stefan Nilsson, disputerar i omvårdnaden vid Hälsohögskolan i Jönköping
Annons

Barns smärta kan lindras med musik och dataspel, vilket fungerar nästan lika bra som morfin, visar en ny studie. Stefan Nilsson, disputerar i omvårdnaden vid Hälsohögskolan i Jönköping. Hans avhandling baseras på fyra studier, där han har intervjuat, studerat och skattat sammanlagt 212 barn i åldrarna 5 till 18 år efter att de har genomgått olika behandlingar på sjukhus, skriver Dagens Sjuksköterska på nätet.

– Vi har sett att barn som vaknar upp efter operation till lugn musik begär mindre morfin och får också mindre morfin än de som vaknar utan musik, säger Stefan Nilsson i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Studieresultaten visar att det är viktigt att barnen själva är med och väljer distraktionsmetod i samband med besvärliga behandlingar, eftersom det kan ge en känsla av kontroll. Stefan Nilsson anser därför att musik och dataspel bör finnas som ett komplement till annan smärtbehandling.

    Källor

  • Dagens Sjuksköterskas nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/dagenssjukskoterska/nyheter/2010/11/17/musik-och-spel-mot-smarta/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.