Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Positiva upplevelser av alkohol större hos de med alkoholism i släkten

Att risken för alkoholmissbruk ökar om en i familjen är alkoholist är sedan tidigare känt. Nu visar ny forskning att om alkoholism finns i familjen ökar ”smaken” för alkohol hos barnen, skriver Dagens Nyheter. – Vi har gått vidare och undersökt om alkoholen i sig har större dragningskraft hos människor med alkoholism i familjen än den har hos andra, säger Anna Söderpalm-Gordh, forskare på sektionen för psykiatri och neurokemi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-18

Annons

Att risken för alkoholmissbruk ökar om en i familjen är alkoholist är sedan tidigare känt. Nu visar ny forskning att om alkoholism finns i familjen ökar ”smaken” för alkohol hos barnen, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har gått vidare och undersökt om alkoholen i sig har större dragningskraft hos människor med alkoholism i familjen än den har hos andra, säger Anna Söderpalm-Gordh, forskare på sektionen för psykiatri och neurokemi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Annons
Annons

Undersökningen visar att det finns en skillnad. Positiva och stimulerande upplevelser av drickandet var större hos de med alkoholism i familjen. Dessutom ville de ha mer att dricka jämfört med de i kontrollgruppen.

I undersökningen deltog personer som hade föräldrar eller mor- eller farföräldrar med alkoholism. De hade själva inga alkoholproblem eller andra psykiska problem. Kontrollgruppen bestod av personer utan alkoholmissbruk.

    Källor

  • Dagens Nyheter (TT) - http://www.dn.se/nyheter/sverige/arftlighet-kan-locka-till-drickande

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.