Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Så lyckas vissa fimpa

Motivation, livsstilsförändringar och stöd från anhöriga är avgörande för att lyckas fimpa, i alla fall om man ska se till de numera tobaksfria rökarnas huvudförklaring till varför just de lyckades ta sig ur beroendet. Varför är det så svårt för vissa, medan andra lyckas? Det är en fråga som allmänläkaren Gunnar Lundqvist studerat i en avhandling vid Umeås Universitet, rapporterar SVT Vetenskapsnyheter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-24

Annons

Motivation, livsstilsförändringar och stöd från anhöriga är avgörande för att lyckas fimpa, i alla fall om man ska se till de numera tobaksfria rökarnas huvudförklaring till varför just de lyckades ta sig ur beroendet.

Varför är det så svårt för vissa, medan andra lyckas? Det är en fråga som allmänläkaren Gunnar Lundqvist studerat i en avhandling vid Umeås Universitet, rapporterar SVT Vetenskapsnyheter.

Annons
Annons

I den omfattande avhandlingen har Lundqvist kommit fram till att rökningen minskar samtidigt som snusandet ökar bland kvinnor och män. Det ökade "blandbruket" av cigaretter och snus tros ha en möjlig förklaring i att ett stort antal rökare provar snus som en väg ur rökningen.

I två delstudier framkom även att många rökare tvivlar på hälso- och sjukvårdens förmåga att hjälpa nikotinberoende.

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2302380/sa_lyckas_du_fimpa&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyheter+%28svt

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.