Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Svåra ätstörningar kan påverka livslängden

Svår anorexia kan leda till högre dödlighet. Det framgår av en svensk studie som följt 201 kvinnor med mycket svåra ätstörningar, skriver Uppsala Nya Tidning. Risken för dödlighet är mångdubbelt högre för de kvinnor som varit så pass svårt sjuka att de fått specialistvård.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-04-20

Annons

Svår anorexia kan leda till högre dödlighet. Det framgår av en svensk studie som följt 201 kvinnor med mycket svåra ätstörningar, skriver Uppsala Nya Tidning.

Risken för dödlighet är mångdubbelt högre för de kvinnor som varit så pass svårt sjuka att de fått specialistvård.

Annons
Annons

– Våra resultat talar för att det bland kvinnor med svår anorexi går att skilja ur en mindre grupp som löper så extremt hög risk för förtida död att den behöver särskilt intensiva vårdinsatser, säger överläkare AgnetaRosling, verksamhetschef vid psykiatriska divisionen till UNT.

I genomsnitt har kvinnorna följts i 14 år. Av de 201 kvinnorna avled 23 av dem, varav sex var bara mellan 19 och 30 år när de dog. Den vanligaste dödsorsaken är självmord, nio av kvinnorna tog sitt liv. Sex dog av svält och åtta av andra orsaker.

Agneta Rosling framhåller att det inte finns någon ökad risk för förtida död bland patienter som inte också har ett missbruk eller självmordsförsök bakom sig och som aldrig haft ett BMI under 13. Ett normalt BMI ligger på mellan 19 och 25.

Annons
Annons

    Källor

  • Uppsala Nya Tidning - http://www.unt.se/uppsala/svar-anorexi-ger-ofta-fortida-dod-1318516.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.