Nyhet | Reumatologi

Olika psoriasisbehandling till män och kvinnor

Samtliga behandlingsformer mot psoriasis förskrivs i större utsträckning till manliga patienter. Det visar en undersökning från Stockholms läns landsting, publicerad i tidskriften Evidens.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Generellt behandlas psoriasis till en början med utvärtes läkemedel. Är det inte tillräckligt ges ljusbehandling för att i ett tredje steg gå över till systemiska läkemedel. I en undersökning i Stockholms läns landsting analyserades data från psoriasispatienter som haft minst en vårdkontakt vid en hud- eller reumatologklinik, eller minst två vårdkontakter med någon vårdgivare, under perioden 2001 till 2016. Cirka 27 000 personer hade psoriasis och cirka 6 000 hade psoriasisartrit.

Män generellt svårare sjukdom – men inte alltid förklaringen

Resultatet visade att antalet psoriasispatienter som hämtat ut systemiska läkemedel har ökat över tid. Samtidigt har ljusbehandling minskat. I jämförelsen mellan män och kvinnor framkom att män får mer behandling än kvinnor. Det gäller både ljusbehandling, systemiska och biologiska läkemedel och skillnaden låg på runt tio procent.

– Det kan vara så att män har en mer allvarlig sjukdomsprofil än kvinnorna vilket analysen inte tar hänsyn till. Jag har svårt att tro att vi som kliniker gör någon skillnad i bedömningen av patienten som beror av kön, säger Mona Ståhle, professor och överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Läs även: Svår psoriasis är könsrelaterad

Annons
Annons

När det gäller ljusbehandlingen tror dock både hon och Lena Hagströmer, överläkare och verksamhetschef på hudkliniken på Södersjukhuset, att den troligaste förklaringen är en ojämlikhet i vardagen, där kvinnor har svårare att få tid till att gå på ljusbehandlingen.

Uppdatera dina kunskaper om psoriasis och genomför NetdoktorPros läkarutbildningar, där du får följa patientfall:

Gå till läkarutbildningen om psoriasis

Gå till läkarutbildningen om psoriasisartrit (PsA)

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/man-och-kvinnor-far-olika-psoriasisbehandling

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons