Nyhet | Reumatologi

Säker inflammationsbehandling för gravida

Tidigare har kvinnor med aggressiv inflammatorisk sjukdom behandlades med kortison under graviditeten. Något som innebär risk för tidig födsel och låg födelsevikt hos barnet. Men nu har ett läkemedel godkänts som ett lovande behandlingsalternativ.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Läkemedlet är den första TNF-hämmaren som kvinnor med kronisk inflammatorisk sjukdom kan använda både före, under och efter graviditeten. Nyligen godkände den europeiska läkemedelsmyndighete, EMA, indikationsändring för medicinen med den aktiva substansen certolizumabpegol.

– Detta är mycket glädjande. Äntligen kan vi erbjuda ett behandlingsalternativ till kvinnor med aggressiv sjukdom under graviditetens samtliga faser och också under amning, då de flesta reumatiska sjukdomarna går in i ett skov efter förlossningen, säger Elisabeth Nordborg, docent och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Annons
Annons

Tidigare har sjukdomen behandlats med kortison under graviditeten vilket medför risker som för tidig födsel och låg födelsevikt hos barnet. Därför är godkännandet ett framsteg för kvinnor med kronisk inflammatorisk sjukdom som vill bilda familj.

    Källor

  • Life Science Sweden - https://www.lifesciencesweden.se/article/view/579319/framsteg_for_kvinnor_med_kronisk_inflammatorisk_sjukdom

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons