Otillräcklig vård vid postoperativ smärta
Postoperativ smärta har till skillnad från mycket annan långvarig smärta en tydlig orsak, vilket gör att det finns en större beredskap inom sjukvården. Dock har flera erkända metoder inte blivit rutin vilket gör att många patienter inte behandlas på bästa sätt, menar överläkare Jan Persson.
”Smärta är en obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse förenad med verklig eller hotande vävnadsskada, eller beskriven i termer av sådan skada”. Så definieras smärta av International Association for the Study of Pain (IASP), den internationella organisationen för klinik och forskning om smärta. Efter operation uppstår generellt postoperativ smärta, trots att nya tekniker med titthålskirurgi oftast minimerar skada i vävnaden.
– Den värsta postoprerativa smärtan är i allmänhet över efter cirka tre dagar men vissa operationer som har gett en större vävnadsskada ger mer långvarig smärta, säger Jan Persson, överläkare i anestesi och smärtlindring vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Långvarig postoperativ smärta
I synnerhet vid vissa typer av ingrepp kan patienterna utveckla långvariga smärtor, ibland i åratal. Denna så kallade persisterande postoperativa smärta utgör ett kliniskt problem. Men till skillnad från den och annan långvarig smärta är kunskapen om smärta i direkt anslutning till operationer god, menar Jan Persson. Trots det är inte den postoperativa smärtvården optimal.
– Den omedelbara postoperativa smärtan tror jag att det finns en stor beredskap att ta hand om. Vid den långvariga smärtan finns det däremot undersökningar som visar på att cirka hälften av dessa patienter inte får den hjälp de behöver. Många av de metoder som finns har inte blivit rutin och smärtmekanismerna är inte helt klarlagda, säger han och fortsätter:
– En specialgrupp är de patienter som har smärta innan de opereras. De kan bli illa behandlade och får ofta inte adekvat handläggning.
Smärtstillande för vävnadsskada
Även om smärtan ofta inte är farlig innebär den ett lidande. När det kommer till smärtstillande vid vävnadsskadesmärta talar Jan Persson om tre huvudgrupper av läkemedel.
– Grunden till smärtstillande vid vävnadsskada är, förutom lokalbedövningsmedel, paracetamol, COX-hämmare och morfinpreparat. Vid mer akuta smärttillstånd är dessa ofta tillfyllest, men inte alltid vid långvariga besvär. Operation- och smärtläkarna är förstås välutbildade inom smärta men den allmänna utbildningen skulle kunna förbättras.
-
Svår långvarig smärta
En av fem människor verkar ha en långvarig smärta och det kan vara svårt att hitta en orsak till smärtan under utredningen. Beroende på vilken sorts smärta det är så väljer man behandlingsmetod.
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Fibromyalgi
Fibromyalgi drabbar mellan två och sex procent av befolkningen och sjukdomen har stor påverkan på såväl arbetsförmåga som privatliv och ofta även på personens humör och psykiska hälsa.
-
Många smärtpatienter lider i onödan
Omkring en fjärdedel av smärtpatienterna har smärtor som leder till sänkt livskvalitet med svårigheter att utföra sitt arbete eller sina studier, sjukskrivning, vårdsökande och social isolering. Många av de smärtdrabbade lider i onödan då de går obehandlade.
-
Komplext regionalt smärtsyndrom
-
Patellofemoral smärta
Ett smärttillstånd med smärta omkring eller bakom knäskålen som försämras vid vissa aktiviteter som belastar patellofemoralleden.
-
Osgood-Schlatters sjukdom
Sjukdomen utlöses av överaktivitet och upprepade mikrotrauman vid ossifikationscentret vid tuberositas tibiae. Smärtan uppstår ofta gradvis.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu