Smärtstillande till barn saknar ofta vetenskaplig grund
Uppskattningsvis är långvarig smärta hos barn lika vanligt förekommande som hos vuxna. Dock råder det säkerhetsrisker vid medicinering då smärtstillande läkemedel sällan är testade på unga.
Globalt lider omkring 20 procent av alla barn och ungdomar av någon form av långvarig smärta. Den upplevda smärtan är densamma som hos vuxna individer, något som tidigare inte var en självklarhet.
– För några decennier sedan trodde man att små barn inte kände smärta men så vet man ju att det inte är idag. Långvarig smärta hos barn och ungdomar är kanske mindre vanligt än hos vuxna men det förekommer, säger Jan Persson, överläkare i anestesi och smärtlindring vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Orsaken till långvarig smärta är varierande och kan därför vara svår att identifiera. Det finns undersökningar som visar på att många patienter med långvarig smärta inte får den hjälp de behöver, menar Jan Persson.
– Dock är nog problemen mindre hos unga men ett problem i sammanhanget är att smärtstillande läkemedel inte är testade på barn.
Tron på erfarenhet
Farmakologisk behandling till barn innebär generellt säkerhetsrisker. Till exempel fabriceras läkemedel i förpackningar eller koncentrationer som inte är lämpade för barn, vilket gör att sjukvårdspersonalen måste dela och späda. Trots att de som arbetar med barnsjukvård är mycket observanta på detta finns det risk att det blir fel. Vidare är långtidseffekten osäker då många läkemedel saknar vetenskapliga studier på barn.
– Det går inte att bedriva forskning på samma sätt som på vuxna individer. Men även om läkemedlen inte är testade av läkemedelsföretagen stödjer de sig i många fall på gedigna erfarenheter, säger Jan Persson.
-
Svår långvarig smärta
En av fem människor verkar ha en långvarig smärta och det kan vara svårt att hitta en orsak till smärtan under utredningen. Beroende på vilken sorts smärta det är så väljer man behandlingsmetod.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Nyttan av att skatta smärtgraden
Skattningsskalor är något som överläkaren Karsten Ahlbeck menar är en viktig kompass inom smärtvården. Men 20 procent av läkarna svarade att de nästan aldrig använder skattningsskalor för att analysera svår långvarig smärta hos sina patienter, enligt vår läkarutbildning om smärta.
-
Paracetamol verkar störa hjärnan hos möss
Ny forskning från Uppsala Universitet visar att paracetamol kan störa hjärnans utveckling och förmågor hos möss. I studien gavs tio dagar gamla möss paracetamol, och man kunde då se att de fick avancerade hjärnfunktioner försämrade.
-
Haglunds häl
Vid Haglunds häl ses hälsmärta, särskilt på morgonen eller efter längre tids inaktivitet. Ofta har patienten smärta på begge hälarna samt svullnad och rodnad runt hälsenefästet kan förekomma.
-
Bursitis calcanei
Inflammation i bursa vid kalkaneus som kännetecknas av smärtor, eventuellt svullnad och rodnad vid hälsenefästet. Incidensen av hälsmärta är vanligast bland idrottare och äldre personer.