Viktigt steg framåt för smärtvården
Nu uppmanar EU:s hälsoministrar till åtgärd gällande tillgång till behandling för patienter som lider av långvarig smärta. Det handlar bland annat om att samarbeta mellan sjukvårdssystemen.
Omkring 20 procent av den vuxna befolkningen inom EU lider av långvarig smärta. Detta inkluderar cirka 453 miljoner människor med migrän, muskuloskeletal smärta och andra former av långvarig smärta. Något som förutom lidande ofta leder till sjukskrivning och nedsatt prestationsförmåga. Långvarig smärta är hos två av tre huvudorsaken till att man lämnar arbetslivet i förtid. Sjukvårdskostnaderna för långvariga smärttillstånd nådde år 2016 hela 441 miljarder euros. Trots denna börda är långvarig smärta underbehandlad och för att ta itu med dess samhälleliga konsekvenser behöver smärta prioriteras i beslutsfattandet samt ses i ett helhetsperspektiv. Det framgår i ett pressmeddelande från bland annat Pain Alliance Europe.
I juni i år samlades EU:s hälsoministrar för ett möte där de beslutade att ta ett samlat grepp om problemet. Målet är att öka effektiviteten, tillgängligheten och hållbarheten i sjukvården inom EU. Även att identifiera prioriterade områden där ett samarbete mellan sjukvårdssystemen skulle kunna ge ett mervärde. Ministrarna menar att detta är ett avgörande steg framåt för att få långvarig smärta klassad som en egen sjukdom med egna rättigheter.
Uppdaterad information om långvarig smärta
Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist vid Smärtkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, pekar på just vikten av att lyfta långvarig smärta.
– Primärvårdsläkare träffar så många patienter och de får sällan fortbildning inom smärtområdet. När det gäller långvarig smärta är det ofta det inte hjälper med läkemedelsbehandling och det gäller att vara medveten om det. Läkemedel har en begränsad roll och kan leda till många biverkningar, säger han.
Kan du ge något tips vid behandling av långvarig smärta?
– Man måste vara på det klara med att läkare och patient har samma behandlingsmål. Vad är utgångspunkten för den enskilda patienten?
-
Svår långvarig smärta
En av fem människor verkar ha en långvarig smärta och det kan vara svårt att hitta en orsak till smärtan under utredningen. Beroende på vilken sorts smärta det är så väljer man behandlingsmetod.
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
Fibromyalgi
Fibromyalgi drabbar mellan två och sex procent av befolkningen och sjukdomen har stor påverkan på såväl arbetsförmåga som privatliv och ofta även på personens humör och psykiska hälsa.
-
Nyttan av att skatta smärtgraden
Skattningsskalor är något som överläkaren Karsten Ahlbeck menar är en viktig kompass inom smärtvården. Men 20 procent av läkarna svarade att de nästan aldrig använder skattningsskalor för att analysera svår långvarig smärta hos sina patienter, enligt vår läkarutbildning om smärta.
1 Kommentarer -
Din patient har svår ryggsmärta som vägrar gå över - Vad är felet?
På din vårdcentral möter du en kvinna med smärta sedan flera år, främst i ryggen. Värken är ibland så uttalad att hon tvingas sjukskriva sig från sitt arbete och äter antidepressiva. Vilken typ av huvudsaklig smärta har hon? Följ patientfallet.
-
Långvarig smärta hos äldre
Långvarig smärta är kanske den vanligaste folksjukdomen och olika beräkningar visar att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är drabbad. Hos de äldre är problemet ännu större.
-
Dramat kring smärtpatienten
Trots nationella riktlinjer och en nationell smärtplan finns ingen tydlig process för omhändertagande av patienter med långvarig smärta. Resultatet blir onödigt lidande och en diagnos som styr de drabbades liv.
-
Sambandet mellan fibromyalgi och tarmsjukdom kartlagt
En ny studie, publicerad i tidskriften Pain, bekräftar sambandet mellan fibromyalgi och gastroesofageal refluxsjukdom. Därför rekommenderar forskarna att rutinmässigt fråga fibromyalgipatienter om magtarmbesvär, och vise versa.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu