Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Smärta

Viktigt steg framåt för smärtvården

Nu uppmanar EU:s hälsoministrar till åtgärd gällande tillgång till behandling för patienter som lider av långvarig smärta. Det handlar bland annat om att samarbeta mellan sjukvårdssystemen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-28

Annons

Omkring 20 procent av den vuxna befolkningen inom EU lider av långvarig smärta. Detta inkluderar cirka 453 miljoner människor med migrän, muskuloskeletal smärta och andra former av långvarig smärta. Något som förutom lidande ofta leder till sjukskrivning och nedsatt prestationsförmåga. Långvarig smärta är hos två av tre huvudorsaken till att man lämnar arbetslivet i förtid. Sjukvårdskostnaderna för långvariga smärttillstånd nådde år 2016 hela 441 miljarder euros. Trots denna börda är långvarig smärta underbehandlad och för att ta itu med dess samhälleliga konsekvenser behöver smärta prioriteras i beslutsfattandet samt ses i ett helhetsperspektiv. Det framgår i ett pressmeddelande från bland annat Pain Alliance Europe.

I juni i år samlades EU:s hälsoministrar för ett möte där de beslutade att ta ett samlat grepp om problemet. Målet är att öka effektiviteten, tillgängligheten och hållbarheten i sjukvården inom EU. Även att identifiera prioriterade områden där ett samarbete mellan sjukvårdssystemen skulle kunna ge ett mervärde. Ministrarna menar att detta är ett avgörande steg framåt för att få långvarig smärta klassad som en egen sjukdom med egna rättigheter.

Annons
Annons

Uppdaterad information om långvarig smärta

Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist vid Smärtkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, pekar på just vikten av att lyfta långvarig smärta.

– Primärvårdsläkare träffar så många patienter och de får sällan fortbildning inom smärtområdet. När det gäller långvarig smärta är det ofta det inte hjälper med läkemedelsbehandling och det gäller att vara medveten om det. Läkemedel har en begränsad roll och kan leda till många biverkningar, säger han.

Kan du ge något tips vid behandling av långvarig smärta?

– Man måste vara på det klara med att läkare och patient har samma behandlingsmål. Vad är utgångspunkten för den enskilda patienten?

Testa dina kunskaper om långvarig smärta i NetdoktorPros senaste webbutbildning om svår långvarig smärta.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.