Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

Alvedon stoppas i mataffärer

Snart kommer det inte längre gå att köpa värktabletter som Alvedon och Panodil i matbutiker. Från och med den första november är det försäljningsstopp, enligt ett beslut från Läkemedelsverket.

Publicerad den: 2015-04-29

Annons

Den bakomliggande orsaken är att allt fler förgiftas av värktabletter sedan försäljning tilläts utanför apotekens väggar, för sex år sedan. Det handlar främst om unga kvinnor som försöker skada sig själva.

– Vi vill vidta en åtgärd som har så stark effekt som möjligt på de här impulshandlingarna och så liten effekt som möjligt på den normala användningen, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, till Sveriges Radio.

Fallen av förgiftning har fördubblats

Annons
Annons

Läkemedelverkets granskningar visar att antalet förgiftningsfall har fördubblats mellan åren 2000 och 2013. Trenden ses tydligast efter 2009, året då paracetamol började att säljas i matbutiker. Sedan dess har antalet personer som förgiftats stigit från 1 100 till närmare 1 500, vilket motsvarar en ökning på 40 procent.

– Vi ser en tydlig ökning av antalet förgiftningsfall som huvudsakligen är självskadehandlingar, det vill säga impulshandlingar där man vet att det finns en koppling till tillgänglighet. När tillgängligheten ökade så ökade också det här problemet, säger Rolf Gedeborg till radion.

Läkemedelverket bedömer inte att den stora ökningen skulle bero på slumpen, eller att den totala mängden paracetamol är större i samhället.

Annons
Annons

– Det är ett missförstånd att det skulle finnas en direkt koppling mellan hur mycket paracetamol som används normalt och antalet förgiftningar. Den absoluta majoriteten av den normala användningen är inget problem, och det är inte heller så att man skulle ha en ökad tendens att förgifta sig för att fler andra använder paracetamol normalt, säger Rolf Gedeborg till Sveriges Radio.

Tycker du att Läkemedelsverkets beslut är bra? Kommentera gärna direkt under artikeln.  

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6153415

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.