Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

Många äldre övermedicineras

En stor del av dagens äldre patienter får läkemedel mot sjukdomar som de inte har diagnostiserats för, vilket kan leda till skadliga effekter. Det visar en ny doktorsavhandling från Lunds universitet.

Publicerad den: 2015-05-11

Annons

– Läkemedelsanvändningen i Sverige kostar mycket pengar. Om man dessutom lägger till att en del patienter behöver vårdas inneliggande för att de blir sjuka av sina läkemedel så blir det en ännu större summa som staten måste stå för. Många gånger är det i onödan, patient och samhälle hade kunnat slippa drabbas av denna olägenhet, säger doktoranden Jessica Skoog vid Lunds universitet till TV4 Nyheterna.

I hennes studie ingick 78 000 äldre patienter och det visade sig att 55 procent medicinerades mot sjukdomar som de inte hade diagnostiserats för. Det gällde bland annat läkemedel mot magsår, psykiska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar. Den onödiga medicineringen kan öka riskerna för biverkningar eller att läkemedlen tar ut varandra vilket gör patienten ännu sämre, påpekar Jessica Skoog.

Annons
Annons

Hur allvarlig är den onödiga medicineringen av äldre? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/05/11/stor-overmedicinering-av-aldre/?x=MjAxNS0wNS0xMSAxMDoxMTo0Nw==

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.