Läkare tycker att nokturi är svårdiagnostiserat
Nu lanserar NetdoktorPro en rapport om nokturi, nattkissning. Den erbjuder värdefull kunskap från både behandlande läkare och nokturipatienter. Materialet avslöjar bland annat att många läkare har svårt att diagnostisera nattkissning.
Nu släpper NetdoktorPro en ny rapport med unik information om nokturi, nattkissning. Sjukdomen drabbar uppemot hälften av svenskarna över 50 år, och i åldersgruppen 70-80 år har tre av fyra nokturi.
Rapporten består av inhämtat material från NetdoktorPro:s läkarutbildning om nokturi (Vadvetduomnokturi) samt Netdoktors upplysningskampanj om nokturi som vänder sig till allmänheten (Hardunokturi.se). Rapporten innehåller därmed värdefull kunskap och unika erfarenheter från både nokturipatienter och behandlande läkare.
Öppna rapporten om nokturi här >>
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
Många patienter med nokturi missnöjda med vården
Materialet avslöjar att kunskapen om nokturi behöver förbättras – både inom sjukvården och bland allmänheten. Närmare hälften av nokturipatienterna som sökt vård angav att de inte fått besked om vad deras nattkisningen kunde bero på. Uppemot 60 procent sade sig vara missnöjda eller mycket missnöjda med sjukvårdens insats.
Den bristande vården kan bottna i att läkare själva saknar kunskap om nattkissning. Närmare hälften av deltagande läkare angav i enkätsvar att nokturi är en svårdiagnostiserad sjukdom. Ett resultat som överraskar Aino Fianu Jonasson som är överläkare i gynekologi och obstetrik samt granskande expert till läkarutbildningen och upplysningskampanjen om nokturi.
Läkarutbildningen om nokturi hittar du här.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Här är årets största framsteg inom vården av prostatacancer
Hur ser införandet av ett screeningprogram ut? Och vilka är de senaste framstegen inom forskningen gällande prostatacancer? Dessa frågor besvarar vår expert Jan-Erik Damber, professor och specialist i urologi vid Sahlgrenska Akademin och Universitetssjukhuset.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?
-
Epididymit
Inflammation eller infektion i bitestikel. Mannen upplever ofta långsamt insättande tyngdkänsla och ensidiga smärtor i skrotum, ofta strålande upp i buken och/eller flanksmärta.
-
Urinvägskonkrement (Njursten Uretärsten Blåssten)
Smärtan vid njursten är i typiska fall ofta lokaliserad till flankregionen med typisk dunkömhet och till sin karaktär intervallartad. Stenbildning i urinvägarna orsakas av utfällning av saltkristaller i urinen. Anledningen till denna utfällning är antingen hög koncentration av ämnen som kan utfällas eller låg koncentration av ämnen som hämmar kristallisering av salter.
-
Parafimos