Läkarnas intresse för nokturi ökar
Engagemanget för nokturi har vuxit på bara några år, menar överläkaren Aino Fianu Jonasson och förvånas över hur många som har slutfört NetdoktorPro:s läkarutbildning inom området. ”Läkare har känt till nokturi men inte vetat hur man ska ta hand om patienterna. Jag tror att satsningen har hjälpt många”, säger hon.
Många nokturipatienter upplever en försämrad livskvalitet då sömnen störs, vilket leder till både psykisk och fysisk påverkan. Det handlar om förändrad blodsockerbalans och sämre immunförsvar. Sömnbristen kan även orsaka skador genom olycksfall i arbetet, trafiken eller i hemmet. Påföljder som bidrar till en hög sjukskrivningsfrekvens och betydande samhällskostnader.
Över 600 läkare har genomfört NetdoktorPro:s läkarutbildning VadvetduomNOKTURI.se. I snitt träffar dessa läkare mellan 6 och 20 patienter med misstänkt nokturi årligen.
– Jag tror att det är fler men att läkarna ibland inte tänker på att det handlar om nokturi. Tydligt är ju att kunskapen bland läkarna är varierande, säger Aino Fianu Jonasson, överläkare och docent vid Kvinnoforskningsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
Söker inte för nokturi
Det är inte ovanligt att patienten söker vård för sin sömnstörning, utan att tänka på att urinträngningarna ligger bakom uppvaknandet. Något som gör att de inte alltid får adekvat behandling.
– Samtidigt är det få som har intresserat sig för nokturi. Läkarna har känt till nokturi men inte alltid varit säkra på hur dessa patienter ska tas omhand, säger Aino Fianu Jonasson.
Enligt läkarsvaren tycker över hälften att nokturipatienter kan vara svåra att diagnostisera. Nokturi är generellt en underbehandlad sjukdom som framför allt har setts som normalt hos äldre människor.
– Det är först på senare tid som man har börjat ta nokturi på allvar och det har kommit effektiva mediciner. Men främst handlar det ju om att utreda vad nokturin beror på och göra en miktionslista. Blir medicinering aktuellt är det desmopressin som gäller och sedan antimuskarina som är för överaktiv blåsa.
Bra egenvård för alla är blås- och bäckenbottenträning, menar Aino Fianu Jonasson. Ändå har endast hälften av läkarna rekommenderat blåsträning till sina nokturipatienter.
Uppdatera och aktualisera
Nokturi blir allt vanligare i takt med att vi lever längre och Aino Fianu Jonasson konstaterar att intresset för sjukdomen växer bland läkarna.
– Nokturi har uppmärksammats mycket i massmedia och i olika nätverk. Jag tror även att NetdoktorPro:s satsning har hjälpt många. Det handlar om att kontinuerligt uppdatera och aktualisera informationen, säger hon.
Majoriteten, 84 procent, av läkarna anser att NetdoktorPro:s utbildning har varit eller kommer att vara till nytta för sin kliniska vardag.
Utredning av nokturi
Gå direkt på diagnostiken efter analys av miktionslistan
1. Börja med dryck- och miktionslista i två dygn.
Analysering av dryck- och miktionslistan:
a) Räkna ut dygnsvolymerna och jämför värdena mellan dygnen. Normal dygnsdiures: 40 ml/kg kroppsvikt.
b) Jämför intaget av vätska med volymerna producerad urin.
c) Utvärderingen har tre principiellt skilda utfall:
• Normal dygnsurinvolym och ingen nokturn polyuri – vidare utredning bör fokusera på blåsfunktions störning eller sömnrubbning.
• Förhöjd dygnsurinvolym – uteslut diabetes mellitus, polydipsi och diabetes insipidus.
• Normal dygnsurinvolym med nokturn polyuri – vidare utredning med hjärtsvikt, njurinsufficiens och sömnapnésyndrom i åtanke.
d) För patienter med symtom från urinvägarna rekommenderas att dygnsdiuresen justeras till under 2 liter per dygn innan annan åtgärd.
e) Bedöm den funktionella blåskapaciteten, dvs den största urinvolymen enligt miktionslistan. Normal
blåskapacitet är ca 3-6 dl.
f) Nattlig polyuri föreligger om natturinvolymen överstiger 30 % av totala dygnsvolymen, hos yngre (25-30 års ålder) gäller 20 %.
2. Provtagning: Främst urinsticka. Eventuellt kreatinin, urinodling samt B-glukos.
3. Anamnes: Tidigare och aktuella sjukdomar såsom: LUTS-problematik, symtom på över aktiv blåsa, förstoppningsbesvär, sömnapné, hjärtsvikt, diabetes mellitus, diabetes insipidus, neurologisk sjukdom, psykiatriska besvär eller njursjukdom? Åtgärda eventuell bakomliggande sjukdom.
4. Genomgång av patientens medicinlista: Diuretika?
5. Livsstilsåtgärder: Normalisera vätskeintaget, förorda regelbunden motion, åtgärda förstoppning.
6. Läkemedelsbehandling: Om nokturi med nattlig polyuri föreligger – överväg desmopressinbehandling.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Här är årets största framsteg inom vården av prostatacancer
Hur ser införandet av ett screeningprogram ut? Och vilka är de senaste framstegen inom forskningen gällande prostatacancer? Dessa frågor besvarar vår expert Jan-Erik Damber, professor och specialist i urologi vid Sahlgrenska Akademin och Universitetssjukhuset.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?
-
Uretrastriktur
-
Urinvägskonkrement (Njursten Uretärsten Blåssten)
Smärtan vid njursten är i typiska fall ofta lokaliserad till flankregionen med typisk dunkömhet och till sin karaktär intervallartad. Stenbildning i urinvägarna orsakas av utfällning av saltkristaller i urinen. Anledningen till denna utfällning är antingen hög koncentration av ämnen som kan utfällas eller låg koncentration av ämnen som hämmar kristallisering av salter.
-
Parafimos