Fokus på astma under årets ERS-kongress
Hallå där Göran Wennergren, professor i barnmedicin och överläkare vid Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus, som var på plats under ERS (European Respiratory Society) årliga kongress i Amsterdam.
Vad är ERS International Congress för typ av möte?
– Det är en kongress där alla aspekter på lungsjukdomar och lungfysiologi avhandlas – varav astma är ett huvudområde. Det är en av de riktigt stora kongresserna med över 20 000 deltagare i år. Besökarna kommer inte bara från Europa utan från hela världen, exempelvis USA, Kanada och Australien. Förutom lungmedicinare är det många allergologer och barnallergologer som deltar eftersom astma utgör ett stort område.
Är det en prioriterad kongress för dig som läkare?
– Absolut! Eftersom astma är ett av mina huvudintressen, både forskningsmässigt och kliniskt, har det blivit en kongress som jag inte vill missa. Jag kom till Amsterdam i lördags och mötet pågår till och med onsdag.
Totalt sett har jag nog bara missat någon enstaka av de senaste årens ERS-kongresser, sammanlagt har det nog blivit ett tvåsiffrigt antal möten under mitt yrkesliv.
Har du lyssnat på någon intressant föreläsning?
– Ja, i förmiddags presenterades en intressant studie från Kanada där man hade kartlagt spädbarnens tarmflora och följt barnen till tre års ålder. Det visade sig att vissa bakteriepopulationer hos spädbarnen var kopplade till ökad förekomst av astma senare i livet.
Under senare år har det blivit tydligt att den nyföddes tarmflora är betydelsefull för immunsystemets mognad. Om babyns tarmflora störs, ökar risken för utveckling av allergisk sjukdom och astma - det har vi hållpunkter för i vår egen forskning.
Men förutom föreläsningar och postersessioner är en kongress som denna viktig för att träffa kollegor som har samma intresseområde och som man lärt känna tidigare. Dels är det roligt, dels är det en värdefull form av nätverkande.
Vad har du inplanerat för kongressens sista dag?
– I morgon ska Emma Goksör från min egen forskningsgrupp presentera resultat från vår födelsekohortstudie ”Västra Götalands Barn”. Denna gång handlar det om vilka faktorer under spädbarnsåret som är kopplade till astma vid åtta års ålder. Det ska bli spännande att se om resultaten väcker intresse. Men jag tycker det är viktigt att inte bara se kongresscentret utan man måste även se staden i sig. Här i Amsterdam finns förnämliga muséer och fantastiskt fin konst. Rijksmuseum med de berömda Rembrandttavlorna är ett måste. Amsterdam är ju platt och mycket cykelvänligt så jag har hyrt cykel vilket gör det lätt att både ta sig till kongressen och olika sevärdheter.
-
Allergisk rinit
En vanlig sjukdom både hos barn och vuxna, som orsakas av en allergiskt utlöst inflammation i nässlemhinnan. Karakteristiska symtom är rinnsnuva, nästäppa, nysningar och klåda.
-
Astma
Ett tillstånd med akut och/eller kronisk inflammation av de nedre luftvägarna men majoriteten med astma har samtidigt engagemang av de övre luftvägarna (rinit).
-
Bristande egenvård vid astma/KOL
Patientundersökningar visar att cirka 40-60 procent inte följer läkemedelsordinationen. Läs om hur följsamheten kan förbättras i en artikel här.
-
Celiaki
En kronisk inflammation som kan yttra sig på olika sätt. Värt att notera är att det under de senaste decennierna skett en förskjutning i symtombilden i så motto att patienter vid diagnostillfället oftare har icke-klassiska besvär än klassiska besvär.
-
Kvinnor extra utsatta för urtikaria
I dag vet man att främst kvinnor får den kroniska formen av urtikaria.
-
Angioödem
Angioödem innebär lokal svullnad under huden eller slemhinnor, på grund av vätskeläckage i interstitiell vävnad. Det kan uppstå isolerat, med urtikaria eller som en del av anafylaxi.
-
Laktosintolerans
Allergin yttrar sig som bukbesvär i form av diarré, magsmärtor och gasbildning som beror på intag av laktos och samtidig brist på enzymet laktas. Laktosintolerans kan debutera i alla åldrar.
-
Checklista: Att tänka på när du misstänker kronisk hosta
Hosta är en av de vanligaste besöksorsakerna i öppenvården, oftast i samband med förkylning. Men cirka en miljon svenskar lider av kronisk hosta vilket kräver mer omfattande utredningar. NetdoktorPro har satt ihop en checklista som du kan använda när du misstänker att hostan är kronisk.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu