Patienterna slår larm: stor kunskapsbrist inom sköldkörtelvården
Patienter som lider av hypotyreos, en av de vanligaste kroniska sjukdomarna, upplever stora brister inom sjukvården. Det visar en ny enkätundersökning på Netdoktor.se, på uppdrag av Sköldkörtelförbundet, bland 2 753 sköldkörtelsjuka.
Kurs: Hypogonadism
Ta del av en unik fortbildning om hypogonadism hos män, och få ökad kunskap om symtom, diagnos och behandlingsalternativ.
Hypotyreos, som innebär en alltför låg nivå av tyreoideahormon i blodet, kommer ofta smygande med symtom som sjuklig trötthet, försämrat minne och koncentrationsproblem, depressiva besvär, sömnproblem, värk, viktuppgång, frusenhet och infertilitetsproblem. Nu avslöjar en omfattande patientundersökning missnöje bland de drabbade.
– Inom sjukvården råder en uppfattning att sköldkörtelsjukdom är enkel att diagnostisera och behandla. När så många inte får rätt diagnos snabbare är det hög tid att ifrågasätta denna bild, säger Anders Palm, ordförande för Sköldkörtelförbundet, i ett pressmeddelande.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste medicinska kunskapen »
Mörkertalet bland sköldkörtelsjuka
En majoritet av patienterna hade istället fått förklarat för sig att de led av depression eller stressyndrom och fick behandling därefter utan att bli bra.
– Det är alarmerande att gruppen sköldkörtelsjuka som idag består av närmare en halv miljon människor inte har högre förtroende för sköldkörtelvården, säger Anders Palm.
Sköldkörtelsjukdom: Så svarade deltagarna på enkäten
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste medicinska kunskapen »
- Sköldkörtelförbundet - http://skoldkortelforbundet.se/pressmeddelande-patienter-upplever-stora-kunskapsbrister-inom-skoldkortelvarden/
Källor
-
Hon vill förbättra kunskapen kring jod och struma
Med ett fullspäckat schema arbetar NetdoktoPro:s endokrinologiexpert Helena Filipsson Nyström bland annat för att öka kunskapen kring jod och struma.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Så är det att leva med hypogonadism
Manlig hypogonadism ger ofta diffusa symtom och det kan vara svårt att ställa diagnos. I en patientenkät berättar män om hur de upplever sin testosteronbrist, vilket kan vara till hjälp för att känna igen dessa patienter.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
-
Diabetesnefropati
-
Hyperaldosteronism
Hyperaldesteronism innefattar olika tillstånd med förhöjda aldesteronnivåer i blodet. Denna text handlar främst om primär hyperaldosteronism, PA, som är den vanligaste orsaken till sekundär hypertoni.
-
Binjurebarksvikt (Addisons sjukdom)
Binjurebarksvikt definieras oftast som kortisolbrist, men ibland förekommer samtidig brist på mineralokortikoider och androgener beroende på genes till tillståndet.