Patienterna slår larm: stor kunskapsbrist inom sköldkörtelvården
Patienter som lider av hypotyreos, en av de vanligaste kroniska sjukdomarna, upplever stora brister inom sjukvården. Det visar en ny enkätundersökning på Netdoktor.se, på uppdrag av Sköldkörtelförbundet, bland 2 753 sköldkörtelsjuka.
Hypotyreos, som innebär en alltför låg nivå av tyreoideahormon i blodet, kommer ofta smygande med symtom som sjuklig trötthet, försämrat minne och koncentrationsproblem, depressiva besvär, sömnproblem, värk, viktuppgång, frusenhet och infertilitetsproblem. Nu avslöjar en omfattande patientundersökning missnöje bland de drabbade.
– Inom sjukvården råder en uppfattning att sköldkörtelsjukdom är enkel att diagnostisera och behandla. När så många inte får rätt diagnos snabbare är det hög tid att ifrågasätta denna bild, säger Anders Palm, ordförande för Sköldkörtelförbundet, i ett pressmeddelande.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste medicinska kunskapen »
Mörkertalet bland sköldkörtelsjuka
En majoritet av patienterna hade istället fått förklarat för sig att de led av depression eller stressyndrom och fick behandling därefter utan att bli bra.
– Det är alarmerande att gruppen sköldkörtelsjuka som idag består av närmare en halv miljon människor inte har högre förtroende för sköldkörtelvården, säger Anders Palm.
Sköldkörtelsjukdom: Så svarade deltagarna på enkäten
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste medicinska kunskapen »
- Sköldkörtelförbundet - http://skoldkortelforbundet.se/pressmeddelande-patienter-upplever-stora-kunskapsbrister-inom-skoldkortelvarden/
Källor
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Asco: Livsavgörande upptäckter inom prostatacancer
Här lyfter Jan-Erik Damber, specialist i urologi, det viktigaste som presenterades inom prostatacancerområdet.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
-
Manlig hypogonadism
Testosteronbrist, så kallat hypogonadism, ger ofta diffusa symtom och det kan vara svårt att ställa diagnosen enbart utifrån kliniska förhållanden. Man skiljer mellan primär, sekundär och övrig hypogonadism.
-
Typ 2-diabetes
Typ 2-diabetes är en kronisk metabol sjukdom med många bakomliggande orsaker. Globalt har cirka 419 miljoner vuxna personer typ 2-diabetes. Minst två tredjedelar av patienterna är överviktiga.
-
Binjurebarksvikt (Addisons sjukdom)
Binjurebarksvikt definieras oftast som kortisolbrist, men ibland förekommer samtidig brist på mineralokortikoider och androgener beroende på genes till tillståndet.
-
Hyperparatyreoidism
Sjukdomen innebär en överproduktion av paratyroideahormon. I de flesta fall är de kliniska fynden få men i långt gångna fall kan patienten få njursymtom och osteoporos-tecken.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu