Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Endokrinologi

Så bör läkare resonera vid frågor om testosteronbrist

Två till fem procent av alla män över 50 år har symtomgivande testosteronbrist, så kallat hypogonadism. Sjukdomen delar symtom med flera andra tillstånd vilket väcker frågan om när provtagning är befogat och hur provsvaren ska tolkas. Det är några av de resonemang som NetdoktorPro lyfter i en ny fortbildning om hypogonadism, framtagen tillsammans med Stefan Arver, överläkare vid ANOVA, Karolinska Universitetssjukhuset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-03-10

Så bör läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Annons

Vad ger indikation om hypogonadism och vilka är differentialdiagnoserna? När ska prover tas och hur ska provsvaren tolkas? Vilka patienter ska behandlas med testosteron med hänsyn till den nytta och de risker som finns? Hur ska man följer upp insatt behandling på ett säkert sätt? Detta ger NetdoktorPro svar på i en ny fortbildning om hypogonadism. Genom att följa ett patientfall får du på ett enkelt och underhållande sätt den senaste medicinska kunskapen om hypogonadism.

– Tillsammans med NetdoktorPro har jag sammanställt ett patientfall om hypogonadism, som jag varmt rekommenderar till dig som läkare inom primärvården. I patientfallet får vi följa en man som söker på vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet, bristande fysisk och psykisk ork och en viss liknöjdhet, säger Stefan Arver, överläkare vid ANOVA, Andrologi, Sexualmedicin, Transmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Gå direkt till fortbildningen om hypogonadism här. >>


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.