Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Gastroenterologi

ASCO: största nyheterna om kolorektalcancer

Immunterapi överlägset standardbehandling hos cancerpatienter med MSI-high-mutation. Nya rekommendationer för preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer. Det är några av nyheterna från årets cancerkongress ASCO, som överläkaren Leif Klint bevakade.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-06-08

ASCO: största nyheterna om kolorektalcancer
Annons

På grund av covid-19-pandemin hålls världens största cancerkongress ASCO på distans i år. Något som både hade för och nackdelar, menar Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som tidigare har besökt mötet i Chicago.

– Det var annorlunda. Vi hade en lösning där alla kollegor kunde sitta och titta på föreläsningarna i efterhand och sedan diskutera om vad vi tyckte. På så sätt var det en fördel men samtidigt en nackdel att inte få utbyta erfarenhet och träffa kollegor från andra delar av Sverige eller andra länder.

De föreläsningarna som Leif Klint och hans läkarteam bevakade handlade om cancer i magtarmkanalen samt bröstcancer.

Annons
Annons

“Det överlägset mest intressanta”

En stående punkt under ASCO är den där arrangörerna har valt ut de fem största cancernyheterna från året, den så kallade Plenary Session.

– Av årets nyheter var det en som stack ut för mig som GI-onkolog. Det överlägset mest intressanta var resultaten från Keynote-177-studien, säger Leif Klint.

I en fas-III-studie jämfördes immunterapi (pembrolizumab) med kemoterapi vid spridd obotbar obehandlad tjocktarmscancer eller ändtarmscancer. Det gäller patienter med så kallad MSI-high-tumör, som utgör fem procent av alla diagnostiserade fall och standardbehandlingen ger sällan effekt.

– Det finns ett problem och det är en speciell mutation, MSI-high, som vissa patienter har. I den här studien tittade man på kolorektalcancer men denna mutation finns även vid flera andra tumörer, säger Leif Klint.

Annons
Annons

Resultaten från studien visade på goda effekter av immunterapi.

– Behandlingen ger dramatiska effekter!

Immunterapi som standardbehandling

I USA får man som onkolog använda immunterapi sedan tre år tillbaka till dessa patienter efter att standardbehandlingen (kemoterapi) inte har gett någon effekt.

Anledningen till att Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ännu inte har godkänt behandlingen är för att tidigare studier inte har varit tillräckligt omfattande, menar Leif Klint.

– Tidigare studier har varit små med få patienter och man har inte jämfört med andra behandlingar. Men i den aktuella studien jämförde man med cellgifter, och immunterapi visade sig ge fantastiska resultat och bör därför sättas in redan från början.

Leif Klint tror att behandling med immunterapi till den här patientgruppen kommer bli medicinsk praxis inom en snar framtid.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Jag tror att det kan bli aktuellt för Svenska patienter inom ett år, säger han.

Ny preoperativ behandling vid rektalcancer

Ytterligare resultat som presenterades under ASCO-mötet är från den så kallade Rapido-studien, som testade ett nytt upplägg av preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer.

– Istället för att som vanligt behandla med fem veckors lång kombinerad cellgifts- och strålbehandling gav man kortare strålbehandling och tre månaders cellgiftsbehandling innan operation. Med denna behandling fick man bättre kontroll över cancern i form av minskad spridning av sjukdomen, säger Leif Klint.

Resultaten innebär att denna behandling nu kan betraktas som en ny standard för vård av patienter med avancerad rektalcancer. Men i det nationella vårdprogrammet för tjock- och ändtarmscancer, som uppdaterades våren 2020, rekommenderas den gamla metoden.

– Det är olyckligt då det för några månader sedan kom ett nytt vårdprogram. I det så gäller de gamla rekommendationerna men jag tror på en snabb revidering, säger han.

Rekordmånga deltog på virtuella ASCO-mötet

Kongressen gick live mellan fredagen den 29 maj och lördagen den 31 maj men samtliga föreläsningar går att se i efterhand. Veckan efter hade över 42 700 unika besökare från 138 länder deltagit.

Det är rekordmånga deltagare, enligt arrangörerna.

– Jag tror det blir ett fysiskt möte nästa år men att det kommer se annorlunda ut, säger Leif Klint.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons