Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kvinnor får vänta längre på diagnos vid kronisk mag-tarmsjukdom

ALMEDALEN 2013: Kvinnor med kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, får i genomsnitt vänta 17 månader på att få diagnos. För män är väntetiden nästan dubbelt så kort, 10 månader. Det visar delresultat från en patientundersökning från Kairos Future som presenterades i Almedalen av Mats Olsson, Director Health and Healthcare, Kairos Future.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-05

Annons

ALMEDALEN 2013: Kvinnor med kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, får i genomsnitt vänta 17 månader på att få diagnos. För män är väntetiden nästan dubbelt så kort, 10 månader.

Det visar delresultat från en patientundersökning från Kairos Future som presenterades i Almedalen av Mats Olsson, Director Health and Healthcare, Kairos Future.

Närmare 500 svenska patienter med IBD deltar i undersökningen som omfattas av totalt 17 länder. Utdrag från den svenska delen av undersökningen visar att flertalet av patienterna har haft IBD-diagnos i över 10 år. Trots det har 80 procent av dem inte diskuterat någon behandlingsplan eller vad behandlingen ska leda till med sjukvårdspersonal.

– En av tre upplever att vården är dåligt koordinerad och målsättningen med vården diskuteras sällan med patienten. Det saknas alltså en handlingsplan, berättar Mats Olsson under seminariet i Almedalen.

Birgitta Rehnby, ordförande för Mag- och tarmförbundet som anordnat seminariet tycker att det är bedrövligt att det fortfarande inte finns individuella handlingsplaner för patienter med IBD.

Andra resultat från undersökningen visar att det tar över sex månader för patienter med IBD att gå på ett återbesök hos sjukvården.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.