Nyhet | Geriatrik

Sömnrelaterade besvär behandlas med ljusterapi i hemmet

Ljusterapi med schemalagd uppstigning ska vara en effektiv behandling för patienter med kroniskt försenad dygnsrytm, enligt en ny patientstudie vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Sömnbesvär kan ha många olika förklaringar där gener och hormoner men också psykosociala faktorer spelar in.

– Resultaten av patientstudien visar att ljusterapi i hemmet med schemalagd uppstigning kan tidigarelägga sömn-vakenhetsrytmen och förbättra sömnrelaterade besvär vid försenat sömnfassyndrom, delayed sleep phase disorder, DSPD. För att fungera måste ljusterapi ges med rätt dos vid rätt tid på dygnet. Mycket talar också för att kognitiv beteendeterapi, kbt, är en bra tilläggsbehandling, säger Katarina Danielsson, disputerad överläkare inom beroende- och neuropsykiatri på Akademiska sjukhuset som gjort studien inom ramen för sin avhandling.

Att få rätt diagnos

Annons
Annons

Personer med DSPD somnar ofta några timmar efter midnatt och har svårt att vakna på morgonen. Dessa patienter talar ofta om en känsla av konstant ”jetlag” som påverkar livet både socialt och yrkesmässigt. Framförallt uppstår lidandet hos dem som inte får korrekt diagnos och endast symtomlindrande behandling med sömnläkemedel, vilket sällan fungerar.

– Vid diagnostisering av olika sömnstörningar är det viktigt att använda sömndagbok och att ha diagnosen DSPD i åtanke. Det är viktigt att vården fångar in dessa personer så att de får korrekt diagnos och lämplig behandling, framhåller Katarina Danielsson.

 

Annons
Annons

Du vet väl att nokturi kan orsaka sömnbesvär? Ta del av vår unika rapport om nokturi som består av inhämtat material från NetdoktorPros läkarutbildning om nokturi (Vadvetduomnokturi) samt Netdoktors upplysningskampanj om nokturi som vänder sig till allmänheten (Hardunokturi.se)Öppna rapporten om nokturi här >>

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/ljusterapi-i-hemmet-effektiv-behandling-vid-kroniskt-foersenad-dygnsrytm-1586815

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons