Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Patientfall | Geriatrik

Nattliga uppvaknanden för blåstömning - Har din patient nokturi?

Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-10

Personer med nokturi upplever ofta försämrad livskvalitet, till mångt och mycket då de får en störd sömn när de vaknar upp flera gånger per natt för att gå på toaletten. Psykisk påverkan, sämre immunförsvar och ibland olycksskador gör att sjukskrivningsfrekvensen och samhällskostnaderna är hög hos denna patientgrupp.

Men faktum är att nokturipatienterna ofta söker vård för sin sömnstörning utan att tänka på att urinträngningarna är orsaken, vilket gör att alla inte får rätt behandling. Därför är det extra relevant att läkare har god kännedom om nokturi. Med den bakgrunden har NetdoktorPro, tillsammans med Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset, tagit fram en webbaserad läkarutbildning där du får följa ett patientfall.

Aino Fianu Jonasson menar att engagemanget för nokturi har vuxit på bara några år och pekar på hur många som har slutfört läkarutbildningen — över 400 läkare. Av dem svarade 84 procent att utbildning har varit eller kommer att vara till nytta för sin kliniska vardag.

Gå vidare till läkarutbildningen Vad vet du om nokturi? och passa på att uppdatera dig inom området.

Fler utbildningar

NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden –till exempel om psoriasisartrit, fetmakirurgi, hepatit C med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.