Nattliga uppvaknanden för blåstömning - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
Personer med nokturi upplever ofta försämrad livskvalitet, till mångt och mycket då de får en störd sömn när de vaknar upp flera gånger per natt för att gå på toaletten. Psykisk påverkan, sämre immunförsvar och ibland olycksskador gör att sjukskrivningsfrekvensen och samhällskostnaderna är hög hos denna patientgrupp.
Men faktum är att nokturipatienterna ofta söker vård för sin sömnstörning utan att tänka på att urinträngningarna är orsaken, vilket gör att alla inte får rätt behandling. Därför är det extra relevant att läkare har god kännedom om nokturi. Med den bakgrunden har NetdoktorPro, tillsammans med Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset, tagit fram en webbaserad läkarutbildning där du får följa ett patientfall.
Aino Fianu Jonasson menar att engagemanget för nokturi har vuxit på bara några år och pekar på hur många som har slutfört läkarutbildningen — över 400 läkare. Av dem svarade 84 procent att utbildning har varit eller kommer att vara till nytta för sin kliniska vardag.
Gå vidare till läkarutbildningen Vad vet du om nokturi? och passa på att uppdatera dig inom området.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden –till exempel om psoriasisartrit, fetmakirurgi, hepatit C med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Lindrig kognitiv störning (MCI)
MCI definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Ett steg närmare godkännande av omtalad Alzheimerterapi
Läkemedelsföretaget Eisai har ansökt om ett godkännande i EU gällande Alzheimerläkemdlet lekanemab.
-
Ökad risk för snusare att dö i förtid
Snusare löper högre risk att dö en för tidig död jämfört med personer som inte snusar. Dödligheten kan inte förklaras av socioekonomiska faktorer. Det visar den hittills största studien i ämnet som någonsin gjorts.