Nattliga uppvaknanden för blåstömning - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
Personer med nokturi upplever ofta försämrad livskvalitet, till mångt och mycket då de får en störd sömn när de vaknar upp flera gånger per natt för att gå på toaletten. Psykisk påverkan, sämre immunförsvar och ibland olycksskador gör att sjukskrivningsfrekvensen och samhällskostnaderna är hög hos denna patientgrupp.
Men faktum är att nokturipatienterna ofta söker vård för sin sömnstörning utan att tänka på att urinträngningarna är orsaken, vilket gör att alla inte får rätt behandling. Därför är det extra relevant att läkare har god kännedom om nokturi. Med den bakgrunden har NetdoktorPro, tillsammans med Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset, tagit fram en webbaserad läkarutbildning där du får följa ett patientfall.
Aino Fianu Jonasson menar att engagemanget för nokturi har vuxit på bara några år och pekar på hur många som har slutfört läkarutbildningen — över 400 läkare. Av dem svarade 84 procent att utbildning har varit eller kommer att vara till nytta för sin kliniska vardag.
Gå vidare till läkarutbildningen Vad vet du om nokturi? och passa på att uppdatera dig inom området.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om ventrombos >>
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden –till exempel om psoriasisartrit, fetmakirurgi, hepatit C med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Har Bengt förmaksflimmer?
Din patient beskriver sitt allmäntillstånd som bra förutom att han de senaste fyra månaderna har upplevt konditionsnedsättning och ökad andfåddhet. Undersökningen pekar på förmaksflimmer. Hur hjälper du Bengt på bästa sätt?
-
Beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD)
Nästan alla med demens upplever BPSD under sjukdomsförloppet. BPSD som dominerar vid Alzheimers sjukdom är passivitet, depression och ångest.
-
Osteoporos
Osteoporos är ett tillstånd som karakteriseras av två olika förändringar i skelettet: minskad mängd benmassa och förändrad mikroarkitektur i benet. Detta leder tillsammans till en minskad hållfasthet i benet vilket i sin tur ger en ökad risk för fraktur.
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och experter går ut och varnar för vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu