Nyhet | Geriatrik

Studie: Alzheimers sjukdom avslöjas med blodprov

I en ny studie, publicerad i tidskriften Nature, har forskare upptäckte ett särskilt protein i blodet som markerade att det var på väg att samlas plack i hjärnan. Något som banar väg för att på ett enkelt sätt upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det är ett japanskt forskarteam som har studerat blodet hos patientgrupper både i Japan och Australien och undersökt förekomsten av beta amyloid, som uppstår vid Alzheimers sjukdom. Det rapporteras Vetenskapsradion.

Forskarna upptäckte ett särskilt protein i blodet som markerade att det var på väg att samlas plack i hjärnan, vilket innebär att ett blodprov skulle kunna varna för sjukdomen. Detta skulle vara betydligt billigare och enklare än dagens PET-skanning av hjärnan och ryggmärgsprover, menar Bengt Winblad som är professor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Som hjälp att ta fram läkemedel mot Alzheimers

Förhoppningarna är att kunna använda det som screening för att tidigt upptäcka sjukdomen.

Annons
Annons

Men innan man börjar testa människor för Alzheimers sjukdom menar Bengt Winblad att blodprovet måste användas som verktyg för forskare att ta fram ett fungerande läkemedel.

– Hittar vi inte ett läkemedel kommer vårt sjukvårdssystem att kollapsa. Det här är en tickande bomb. Inte bara en kostnadsbomb utan också när det gäller vårdplatser, säger han till vetenskapsradion.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6875142

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons