Färre förlossningsskador om kvinnan föder hemma

Hemförlossning minskar risken för att kvinnor spricker eller behöver bli klippta i underlivet, jämfört med förlossning på sjukhus. "Man säger ofta att de som föder i hemmet är en selekterad population, kvinnor som tar väldigt stort ansvar för sin födsel", säger Malin Edqvist, barnmorska och forskare vid Sahlgrenska akademin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Forskningen som bedrivits vid Sahlgrenska akademin har jämfört förlossningar på sjukhus och i hemmet och antal relaterade vårdskador. Totalt studerades 2992 hemförlossningar som skedde i Sverige, Norge, Danmark och Island mellan åren 2008 och 2013. Förlossningarna som hölls hemma var planerade och medverkande barnmorska hade träffat kvinnan i förväg.
Resultatet visar att betydligt färre kvinnor sprack eller behövde bli klippta i underlivet när förlossningen skedde hemma. Andelen som skadade ändtarmsmuskeln vid hemförlossning var 0,7 procent.

– Även om det handlar om en grupp med mindre riskfaktorer så är 0,7 procent väldigt lågt. Man säger ofta att de som föder i hemmet är en selekterad population, kvinnor som tar väldigt stort ansvar för sin födsel, säger Malin Edqvist, disputerad forskare på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och legitimerad barnmorska.

Lära av erfarenheterna från hemförlossning

Grundfrågan i studien var om det är möjligt att överföra erfarenheterna från hemförlossning till sjukhusfödslar – vilket det visade sig vara i större utsträckning än barnmorskorna trott.

Annons
Annons

När hemförlossningens långsamma framfödande tillämpades i sjukhusmiljö fick barnmorskorna lämna rollen som påhejare och istället guida kvinnorna till att krysta spontant på egna impulser. Vid fick kvinnorna själva välja ställning när barnen föddes fram, på två värkar istället för en.

– I kontrollgruppen hade man 78 procent med bristningsskador, jämfört med 70 procent i gruppen som tillämpade den här modellen. Med tanke på att den inte tycks ha några nackdelar, det skadar inte kvinnorna att göra så här, så är resultatet bra, säger Malin Edqvist.

Nu ska den så kallade MIMA-modellen (Midwives’ Management during the Second Stage of Labour) ingå i en bred utbildningssatsning i Stockholms läns landsting, där syftet är att barnmorskor och läkare ska få ökade kunskaper inom prevention, diagnostik och suturering.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//farre-kvinnor-spricker-eller-klipps-vid-hemforlossning.cid1461437

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons