Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Slarv med hygien i operationssalarna

Under 94 kirurgiska ingrepp slarvades med handhygienen vid inte mindre än 2 393 tillfällen. Nu vill forskarna bakom studien att arbetssättet förändras.
Annons

När forskare från Sahlgrenska akademin genomförde en observationsstudie vid ett större svenskt sjukhus missade vårdpersonalen att desinficera händerna eller använda antiseptisk teknik i mer än 90 procent av fallen. Med antiseptisk teknik menas arbetsmetoden för att hålla medicinskt material sterilt, och brister i tekniken kan exempelvis vara att någon tappar ett instrument på golvet eller omedvetet kliar sig i ansiktet.

– Man får lära sig undertrycka kroppsliga impulser, man behöver bli medveten om var man har sina händer. Sådant ingår ju i träningen till operationssjuksköterska, men det gör inte det för de andra grupperna. Det är klart att det är ett problem, säger forskaren och operationssjuksköterskan Annette Erichsen till Dagens Medicin.

Annons
Annons

I vissa fall använde vårdpersonalen handskar för lite, ibland för mycket och ibland på sätt som försämrade hygienen, skriver tidningen.   

– Man använder samma handskar för flera vårdmoment. Så man kan till exempel ha patientens urinvägsflora med sig när man sedan sprutar in läkemedel i en ven. Handskar kan förhindra effektiv handdesinfektion, säger Annette Erichsen.

Men trots de nedslående resultatet tror hon inte att det är omöjligt att lyckas få en bra efterlevnad av hygienrutinerna.

Annons
Annons

– Men det krävs ett nytt sätt att träna och arbeta. För huvudfokus måste fortfarande vara på patientens vitala parametrar. Därför måste det här bli automatiserat, det måste bli ett invant beteende. Men det behövs frigöras tid för att lära om och lära nytt för patientsäkerhetens skull. Infektioner är ju den vanligaste vårdskadan i Sverige i dag och också den dyraste, säger Annette Erichsen.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/03/09/stora-brister-i-handhygien-i-operationssalarna/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.