Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i NetdoktorPro:s fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden – där vaccination och komplikationer toppar. Detta har lett fram till två nya lektioner i fortbildningen som nu finns tillgängliga.
– Det är en klinisk diagnos i första hand och eftersom det är en del besvärliga komplikationer, inte minst med kvarstående smärta, behöver flera patienter upprepad läkarkontakt. Det nya subenhetsvaccinet som nu kommit ut på marknaden är naturligtvis av stort intresse då det kan minska komplikationerna av bältros. Jag tror att primärvårdsläkare har ett behov att både fräscha upp sina kunskaper om bältros och dess komplikationer samt få veta mer om vaccinet nu när det finns tillgängligt på den svenska marknaden, säger hon.
Det nya vaccinet var det flera av deltagarna som över huvud taget inte kände till och det var också något som många önskade mer information om. Även komplikationer kring bältros ville många läkare veta mer om. Denna input har gjort att vi nu utvecklat fortbildningen och tillsammans med Anna Grahn och Lars Rombo, professor emeritus i infektionssjukdomar, adderat två nya lektioner.
– Jag rekommenderar läkare och sjuksköterskor som träffar på bältros under sitt arbete, och framför allt då inom primärvården, att genomföra utbildningen, säger Anna Grahn.
Gå till fortbildningen, med de nya lektionerna, här >>
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Optikusneuropati – komplext och brett område
Ögonsjukdomar och ögonbesvär är ett brett och komplext område. De vanligaste orsakerna till obehag i ögonen i primärvården är konjunktivit, korneaerosion och hordeolum. Sällsynta ögonsjukdomar kan exempelvis omfatta synnervssjukdom, ämnesomsättningssjukdom och ärftlig n...
-
Förekomsten av myasthenia gravis ökar – men så gör även behandlingsalternativen
Myasthenia gravis (MG) är en autoimmun neuromuskulär sjukdom där antikroppar mot muskelreceptorer leder till en onormal trötthet och svaghet av skelettmuskler. De senaste trenderna tyder på att prevalensen ökar, mest hos äldre personer, troligen till stor del till följd...
-
Heltäckande epilepsiregister – en utmaning
Heltäckande kvalitetsregister för epilepsi är en stor utmaning – men helt nödvändig för att på sikt få kunskap om vårdens kvalitet.
-
Nytt läkemedel mot Alzheimer – men till vilket pris?
Förväntningarna på nya monoklonala antikropps-läkemedel för personer med Alzheimers sjukdom är skyhöga, men det finns också stora utmaningar. Här sammanfattar Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro det senaste inom området.
-
Facialispares
-
Willis-Ekboms sjukdom (WED)/Restless legs (RLS)
Troligen är det dopaminerga systemet är inblandat. Det finns också forskning som talar för att järnbrist i hjärnan är av betydelse.
-
Migrän är den tredje mest invalidiserande sjukdomen
Migrän innebär en betydande börda för samhället och individen, det visar en kartläggning från Institutet för Sjukvårds- och Hälsoekonomi (IHE). Globalt rankas dessutom migrän som den tredje mest invalidiserande sjukdomen i åldrarna 25–40.