Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i NetdoktorPro:s fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden – där vaccination och komplikationer toppar. Detta har lett fram till två nya lektioner i fortbildningen som nu finns tillgängliga.
– Det är en klinisk diagnos i första hand och eftersom det är en del besvärliga komplikationer, inte minst med kvarstående smärta, behöver flera patienter upprepad läkarkontakt. Det nya subenhetsvaccinet som nu kommit ut på marknaden är naturligtvis av stort intresse då det kan minska komplikationerna av bältros. Jag tror att primärvårdsläkare har ett behov att både fräscha upp sina kunskaper om bältros och dess komplikationer samt få veta mer om vaccinet nu när det finns tillgängligt på den svenska marknaden, säger hon.
Det nya vaccinet var det flera av deltagarna som över huvud taget inte kände till och det var också något som många önskade mer information om. Även komplikationer kring bältros ville många läkare veta mer om. Denna input har gjort att vi nu utvecklat fortbildningen och tillsammans med Anna Grahn och Lars Rombo, professor emeritus i infektionssjukdomar, adderat två nya lektioner.
– Jag rekommenderar läkare och sjuksköterskor som träffar på bältros under sitt arbete, och framför allt då inom primärvården, att genomföra utbildningen, säger Anna Grahn.
Gå till fortbildningen, med de nya lektionerna, här >>
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro bevakar ECTRIMS-kongressen
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från ECTRIMS, den årliga konferensen om multipel skleros (MS).
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Sjukdomsförloppet vid MS kan följas genom blodprov
Att hitta biomarkörer för bättre diagnostik, prognos och utvärdering av behandling vid MS. Och det ska bli lika enkelt som att ta en snabbsänka. Detta är något som professor Jan Lycke lyssnade extra noga på under ECTRIMS-kongressen 2021. Det är också ett område som han själv forskar på.
-
Summering från ECTRIMS 2021 – ett kliniskt perspektiv
När överläkare Petra Nilsson följde årets MS-kongress ECTRIMS konstaterade hon att det var tre områden som stod i fokus. Dessa beskriver hon här.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Fibularispares (peroneuspares)
Fibularispares orsakas ofta av tryck eller skada mot nerven där den löper ytligt runt den proximala delen av fibula, vilket leder till droppfot.