
Raynauds fenomen – en checklista
Tillståndet kallas även “vita fingrar” då muskulaturen runt pulsådrorna drar ihop sig och orsakar smärta och vita fläckar på huden. Orsaken är okänd men anfallen kommer ofta i samband med kyla och emotionell stress.
Raynauds fenomen är ett tillstånd med tidvis dålig blodförsörjning till fingrar, tår och i sällsyntare fall nästipp eller tungspets. Den utlösande faktor är oftast kyla eller emotionell stress och kan orsaka smärta och i vissa fall även stickningar och domningar. Under anfallen drar muskulaturen runt pulsådrorna ihop sig, vilket förklarar att fingrar och tår blir vita och stela.
Tillståndet är i sig ofarligt och leder inte till andra konsekvenser än smärta under anfallen. Efter en stund öppnar sig nämligen blodkärlen vilket leder till svullnad, rödhet, och ibland även en blågrå färg.
– Värme och rökfrihet är de viktigaste åtgärderna. I de allra flesta fall finns ingen bakomliggande orsak, men Raynauds fenomen kan i sällsynta fall bero på exempelvis en reumatologisk sjukdom eller vibrationsskada. Det är vanligast med en bakomliggande orsak om man är man och drabbas av vita fingrar eller tår först efter 40 års ålder, säger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro.
Vanligt fenomen — men orsaken oklar
Orsaken till Raynauds fenomen är okänd och något botemedel finns inte. Det förekommer hos 3-5 procent och tycks vara något vanligare bland kvinnor. De flesta som får Raynauds fenomen upplever med tiden en långsam försämring.
Generellt sett behöver drabbade personer inte uppsöka läkare om fingrar och tår blir vita på grund av kyla. Men vid allvarliga fall där blodtillförseln stramas åt så kraftig att det bildas sår och hudskador kan starkare mediciner eller kirurgi testas. Den kirurgiska behandlingen består av att man skär av ett par nervtrådar som har kontakt med blodkärlen.
Två olika typer av Raynauds fenomen
Det finns två olika typer av fenomenet. Primär Raynaudsfenomen debuterar vanligen i 15-30 årsåldern och här har tidigare studier pekat på en genetisk predisposition. Sekundär Raynaudsfenomen debuterar oftast efter 40 årsåldern, och här finns oftast en underliggande reumatisk sjukdom, så som systemisk skleros, SLE, och Sjögrens syndrom. Det är även känt att arbete med slag- och vibrationsverktyg ökar risken för att drabbads av fenomenet, men också frostskador och hypotyreos.
Checklist – detta kan du göra själv:
- Den viktigaste behandlingen består av att hålla sig varm om händer, fingrar, fötter och tår – varma vantar och skor är att föredra.
- Eventuellt kan det kombineras med värmehjälpmedel som skovärmare och liknande
- Undvika tobak
- Undvika att bära ringar
- Om möjligt undvika kaffe och läkemedel som kan orsaka kramp i blodkärlen eller minska blodflödet i huden.
- Undvik att få sårskador på fingrarna
- Det är också viktigt att använda fuktighetskräm vid tendens till torr eller sprucken hud .
- Medibas - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hjarta-karl/tillstand-och-sjukdomar/karlsjukdom/raynauds-fenomen/
Källor
-
ADHD hos barn och ungdomar
ADHD har en prevalens på 2-5 procent. Genetiska faktorer har i de flesta fall avgörande betydelse för uppkomsten av ADHD. Idag anser man att ett flertal gener är inblandade i ett komplext mönster.
-
MS-patienter lider av fatigue i det tysta
Internationella MS-dagen 30 maj. De osynliga symtomen hos MS- och PPMS-patienter kan vara minst lika funktionsnedsättande som de synliga, det menar Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet.
-
Krister fick diagnosen dystoni efter 9 år
Det tog lång tid för ingenjören Krister Johansson att få rätt diagnos för sina besvär. Han vittnar om en lång utredningsprocess och vårdmöten där kunskapen om rörelsestörningssjukdom dystoni varit låg bland läkare.
-
Johanna, 35, fick dysfagi på grund av muskelsjukdom
Till följd av sjukdomen Dystrofia Myotonica typ 1, fick Johanna Sjögren från Trelleborgs kommun dysfagi. Idag beskriver hon ät- och sväljsvårigheten som ett socialt handikapp på grund av den stora okunskapen i samhället.
-
Nytt rehabiliteringsfokus för patienter med dystoni
Inblick i Toxins 2019: Basic Science and Clinical Aspects of Botulinum and Other Neurotoxins i Köpenhamn.
-
Botoxbehandling mot migrän: “Det blev som natt och dag”
NetdoktorPro har intervjuat tre patienter som använt botox som behandling mot kronisk migrän. För Anette och Jenny blev botox räddningen som gav livskvalitén tillbaka, men för Eva var resultatet ingenting att hänga i julgranen.
-
Patientfall: Yrkesverksam läkare, 66 år, med misstänkt hjärntumör
Det finns flera olika tumörtyper i centrala nervsystemet, och även benigna hjärntumörer kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen. Här kan du ta del av ett patientfall om primära hjärntumörer.
-
Så ställer du diagnosen MS i ett tidigt skede
Då de första symtomen kan vara diffusa är det inte alltid lätt för primärvården att väcka misstanke om multipel skleros (MS). Dessutom har det visat sig att den progressiva patientgruppen inte är så homogen som man tidigare trott. Hur bör du som läkare resonera och vad bör du tänka på för att snabbare ställa diagnos? NetdoktorPro har frågat två ledande specialister inom området.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu