Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Neurologi

Raynauds fenomen – en checklista

Tillståndet kallas även “vita fingrar” då muskulaturen runt pulsådrorna drar ihop sig och orsakar smärta och vita fläckar på huden. Orsaken är okänd men anfallen kommer ofta i samband med kyla och emotionell stress.


Publicerad den: 2019-01-31

Raynauds fenomen – en checklista
Annons

Raynauds fenomen är ett tillstånd med tidvis dålig blodförsörjning till fingrar, tår och i sällsyntare fall nästipp eller tungspets. Den utlösande faktor är oftast kyla eller emotionell stress och kan orsaka smärta och i vissa fall även stickningar och domningar. Under anfallen drar muskulaturen runt pulsådrorna ihop sig, vilket förklarar att fingrar och tår blir vita och stela. 

Tillståndet är i sig ofarligt och leder inte till andra konsekvenser än smärta under anfallen. Efter en stund öppnar sig nämligen blodkärlen vilket leder till svullnad, rödhet, och ibland även en blågrå färg. 

 – Värme och rökfrihet är de viktigaste åtgärderna. I de allra flesta fall finns ingen bakomliggande orsak, men Raynauds fenomen kan i sällsynta fall bero på exempelvis en reumatologisk sjukdom eller vibrationsskada. Det är vanligast med en bakomliggande orsak om man är man och drabbas av vita fingrar eller tår först efter 40 års ålder, säger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro. 

Vanligt fenomen — men orsaken oklar

Orsaken till Raynauds fenomen är okänd och något botemedel finns inte. Det förekommer hos 3-5 procent och tycks vara något vanligare bland kvinnor. De flesta som får Raynauds fenomen upplever med tiden en långsam försämring. 

Generellt sett behöver drabbade personer inte uppsöka läkare om fingrar och tår blir vita på grund av kyla. Men vid allvarliga fall där blodtillförseln stramas åt så kraftig att det bildas sår och hudskador kan starkare mediciner eller kirurgi testas. Den kirurgiska behandlingen består av att man skär av ett par nervtrådar som har kontakt med blodkärlen.

Två olika typer av Raynauds fenomen

Det finns två olika typer av fenomenet. Primär Raynaudsfenomen debuterar vanligen i 15-30 årsåldern och här har tidigare studier pekat på en genetisk predisposition. Sekundär Raynaudsfenomen debuterar oftast efter 40 årsåldern, och här finns oftast en underliggande reumatisk sjukdom, så som systemisk skleros, SLE, och Sjögrens syndrom. Det är även känt att arbete med slag- och vibrationsverktyg ökar risken för att drabbads av fenomenet, men också frostskador och hypotyreos. 

Annons
Annons
 

Checklist – detta kan du göra själv:

  • Den viktigaste behandlingen består av att hålla sig varm om händer, fingrar, fötter och tår – varma vantar och skor är att föredra
  • Eventuellt kan det kombineras med värmehjälpmedel som skovärmare och liknande
  • Undvika tobak
  • Undvika att bära ringar
  • Om möjligt undvika kaffe och läkemedel som kan orsaka kramp i blodkärlen eller minska blodflödet i huden
  • Undvik att få sårskador på fingrarna
  • Det är också viktigt att använda fuktighetskräm vid tendens till torr eller sprucken hud

 

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Medibas - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hjarta-karl/tillstand-och-sjukdomar/karlsjukdom/raynauds-fenomen/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.