Raynauds fenomen – en checklista
Tillståndet kallas även “vita fingrar” då muskulaturen runt pulsådrorna drar ihop sig och orsakar smärta och vita fläckar på huden. Orsaken är okänd men anfallen kommer ofta i samband med kyla och emotionell stress.

Raynauds fenomen är ett tillstånd med tidvis dålig blodförsörjning till fingrar, tår och i sällsyntare fall nästipp eller tungspets. Den utlösande faktor är oftast kyla eller emotionell stress och kan orsaka smärta och i vissa fall även stickningar och domningar. Under anfallen drar muskulaturen runt pulsådrorna ihop sig, vilket förklarar att fingrar och tår blir vita och stela.
Tillståndet är i sig ofarligt och leder inte till andra konsekvenser än smärta under anfallen. Efter en stund öppnar sig nämligen blodkärlen vilket leder till svullnad, rödhet, och ibland även en blågrå färg.
– Värme och rökfrihet är de viktigaste åtgärderna. I de allra flesta fall finns ingen bakomliggande orsak, men Raynauds fenomen kan i sällsynta fall bero på exempelvis en reumatologisk sjukdom eller vibrationsskada. Det är vanligast med en bakomliggande orsak om man är man och drabbas av vita fingrar eller tår först efter 40 års ålder, säger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro.
Vanligt fenomen — men orsaken oklar
Orsaken till Raynauds fenomen är okänd och något botemedel finns inte. Det förekommer hos 3-5 procent och tycks vara något vanligare bland kvinnor. De flesta som får Raynauds fenomen upplever med tiden en långsam försämring.
Generellt sett behöver drabbade personer inte uppsöka läkare om fingrar och tår blir vita på grund av kyla. Men vid allvarliga fall där blodtillförseln stramas åt så kraftig att det bildas sår och hudskador kan starkare mediciner eller kirurgi testas. Den kirurgiska behandlingen består av att man skär av ett par nervtrådar som har kontakt med blodkärlen.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Två olika typer av Raynauds fenomen
Det finns två olika typer av fenomenet. Primär Raynaudsfenomen debuterar vanligen i 15-30 årsåldern och här har tidigare studier pekat på en genetisk predisposition. Sekundär Raynaudsfenomen debuterar oftast efter 40 årsåldern, och här finns oftast en underliggande reumatisk sjukdom, så som systemisk skleros, SLE, och Sjögrens syndrom. Det är även känt att arbete med slag- och vibrationsverktyg ökar risken för att drabbads av fenomenet, men också frostskador och hypotyreos.
Checklist – detta kan du göra själv:
- Den viktigaste behandlingen består av att hålla sig varm om händer, fingrar, fötter och tår – varma vantar och skor är att föredra
- Eventuellt kan det kombineras med värmehjälpmedel som skovärmare och liknande
- Undvika tobak
- Undvika att bära ringar
- Om möjligt undvika kaffe och läkemedel som kan orsaka kramp i blodkärlen eller minska blodflödet i huden
- Undvik att få sårskador på fingrarna
- Det är också viktigt att använda fuktighetskräm vid tendens till torr eller sprucken hud
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
- Medibas - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hjarta-karl/tillstand-och-sjukdomar/karlsjukdom/raynauds-fenomen/
Källor
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Nya möjligheter att upptäcka Lewykroppssjukdom tidigt
Lewykroppssjukdom är ett samlingsbegrepp för Parkinsons sjukdom (som främst ger rörelsesvårigheter) och Lewykroppsdemens (som domineras av nedsatt kognitiv funktion) och är den näst vanligaste formen av neurodegenerativa sjukdomar efter Alzheimers sjukdom.
-
MDS-kongressen 2023 – Mezin Öthman sammanfattar höjdpunkterna
Sjukdomsassocierade mutationer, biomarkörer och nya behandlingssätt presenterades under MDS-kongressen 2023 i Köpenhamn. Specialistläkaren i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Mezin Öthman var närvarande vid kongressen och hans generella intryck var en intres...
-
5 frågor om MDS och framtidens vård för Parkinsons sjukdom
MDS-kongressen, som är en internationell kongress om Parkinsons sjukdom och rörelserubbningar, ägde i år rum i Bella center i Köpenhamn den 27–31 augusti. Här svarar Mezin Öthman, specialistläkar i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala på fem snabba frågor om MD...
-
Epilepsiläkaren som vägrar ge upp
Elinor Ben Mechanem, adjungerad professor vid Sahlgrenska akademin, har ägnat hela livet åt att förbättra livet för patienter med epilepsi.