Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Neurologi

Sara Shams prisades på årets AAN-möte

Hallå där Sara Shams, underläkare och doktorand på röntgen vid Karolinska universitetssjukhuset, som befinner sig på AAN-mötet i Washington.


Publicerad den: 2015-04-24

Annons

Sara Shams, underläkare och doktorandÄr det första gången du besöker AAN, American Academy of Neurolgy?

Ja, det stämmer. Jag blev utsedd till vinnare av årets Medical student essay: extended neuroscience award, vilket innebär att man blir
bjuden på resan hit för att motta priset samt presentera sin forskning. Det är väldigt kul och uppmuntrande att få ta emot det största priset
för läkarstudenter på plats under konferensen. Uppmärksamheten
var stor vilket är ett kvitto på att andra uppskattar ens arbete, och det känns givetvis roligt efter allt slit. 

Vad handlar din forskning om?

Vår studie undersöker mikroskopiska blödningar i hjärnan, så kallade mikroblödningar. Forskningsmässigt började mikroblödningar att ses på magnetkamera någon gång under mitten av 90-talet. Det var först för cirka tio år sedan, när den specifika magnetkameratekniken började att användas kliniskt, som de upptäcktes i hög frekvens. Då märkte man att mikroblödningar förekom i högre frekvens hos dementa patienter jämfört med friska, och det hela ledde till ett stort kliniskt dilemma.
Idag finns hypoteser om att dessa blödningar ska ha en viktig roll i utvecklandet av demens. Både vi och andra forskare har visat på associationer mellan blödningarna och demenssjukdom som ytterligare talar för detta.

I vår specifika studie har vi undersökt kopplingen mellan mikroblödningar och rutinbiomarkörer i cerebrospinalvätskan i en stor minnesklinik-kohort på 1 039 patienter. Fokus låg på Alzheimers sjukdom och lindrig, subjektiv kognitiv störning. Våra fynd visar att det främst är amyloid β42-markörer som påverkas och det verkar finnas en skadad blodhjärnbarriär vid ett ökat antal mikroblödningar. Vi bekräftar även att mikroblödningar i olika hjärnregioner har annorlunda bakomliggande patofysiologi.

Annons
Annons
Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.