Sara Shams prisades på årets AAN-möte
Hallå där Sara Shams, underläkare och doktorand på röntgen vid Karolinska universitetssjukhuset, som befinner sig på AAN-mötet i Washington.
Är det första gången du besöker AAN, American Academy of Neurolgy?
Ja, det stämmer. Jag blev utsedd till vinnare av årets Medical student essay: extended neuroscience award, vilket innebär att man blir
bjuden på resan hit för att motta priset samt presentera sin forskning. Det är väldigt kul och uppmuntrande att få ta emot det största priset
för läkarstudenter på plats under konferensen. Uppmärksamheten
var stor vilket är ett kvitto på att andra uppskattar ens arbete, och det känns givetvis roligt efter allt slit.
Vad handlar din forskning om?
Vår studie undersöker mikroskopiska blödningar i hjärnan, så kallade mikroblödningar. Forskningsmässigt började mikroblödningar att ses på magnetkamera någon gång under mitten av 90-talet. Det var först för cirka tio år sedan, när den specifika magnetkameratekniken började att användas kliniskt, som de upptäcktes i hög frekvens. Då märkte man att mikroblödningar förekom i högre frekvens hos dementa patienter jämfört med friska, och det hela ledde till ett stort kliniskt dilemma.
Idag finns hypoteser om att dessa blödningar ska ha en viktig roll i utvecklandet av demens. Både vi och andra forskare har visat på associationer mellan blödningarna och demenssjukdom som ytterligare talar för detta.
I vår specifika studie har vi undersökt kopplingen mellan mikroblödningar och rutinbiomarkörer i cerebrospinalvätskan i en stor minnesklinik-kohort på 1 039 patienter. Fokus låg på Alzheimers sjukdom och lindrig, subjektiv kognitiv störning. Våra fynd visar att det främst är amyloid β42-markörer som påverkas och det verkar finnas en skadad blodhjärnbarriär vid ett ökat antal mikroblödningar. Vi bekräftar även att mikroblödningar i olika hjärnregioner har annorlunda bakomliggande patofysiologi.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Nya möjligheter att upptäcka Lewykroppssjukdom tidigt
Lewykroppssjukdom är ett samlingsbegrepp för Parkinsons sjukdom (som främst ger rörelsesvårigheter) och Lewykroppsdemens (som domineras av nedsatt kognitiv funktion) och är den näst vanligaste formen av neurodegenerativa sjukdomar efter Alzheimers sjukdom.
-
MDS-kongressen 2023 – Mezin Öthman sammanfattar höjdpunkterna
Sjukdomsassocierade mutationer, biomarkörer och nya behandlingssätt presenterades under MDS-kongressen 2023 i Köpenhamn. Specialistläkaren i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Mezin Öthman var närvarande vid kongressen och hans generella intryck var en intres...
-
5 frågor om MDS och framtidens vård för Parkinsons sjukdom
MDS-kongressen, som är en internationell kongress om Parkinsons sjukdom och rörelserubbningar, ägde i år rum i Bella center i Köpenhamn den 27–31 augusti. Här svarar Mezin Öthman, specialistläkar i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala på fem snabba frågor om MD...
-
Epilepsiläkaren som vägrar ge upp
Elinor Ben Mechanem, adjungerad professor vid Sahlgrenska akademin, har ägnat hela livet åt att förbättra livet för patienter med epilepsi.
-
Akut disseminerad encefalomyelit (ADEM)
-
Willis-Ekboms sjukdom (WED)/Restless legs (RLS)
Troligen är det dopaminerga systemet är inblandat. Det finns också forskning som talar för att järnbrist i hjärnan är av betydelse.
-
Hjärntumörer hos vuxna
Tumörer i CNS är en stor grupp av benigna, lågmaligna och högmaligna tumörer, som förekommer hos patienter i alla åldrar. Huvvudvärk, epileptiska anfall och fokala bortfall är vanliga symtom.