Webbutbildning om demens för primärvård
Svenskt Demenscentrum, SDC, har tagit fram webbutbildningen Demens ABC Plus primärvård i samarbete med experter från hela landet. Primärvårdsutbildningen lanseras i slutet av september – tidigare utbildningar har resulterat i ett pris från Swedish Learning Awards 2010.
– Vår förhoppning är att vårdpersonal får mer kunskap och verktyg för att kunna gör ett ännu bättre jobb, säger Wilhelmina Hoffman, legitimerad läkare, specialist i geriatrik och föreståndare för SDC.
Utbildningsverktyget Demens ABC plus är ett samlingsnamn för flera olika webbutbildningar som vänder sig till olika målgrupper inom vård och omsorg. Samtliga är avgiftsfria och baseras påSocialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.
Primärvårdsutbildningen är den första i denna serie.
– Primärvården har en nyckelroll i vårdkedjan. En tidig demensdiagnos ökar patientens möjligheter att få effektiv behandling och en god vård och omsorg. Det är också en förutsättning för att anhöriga ska få stöd i tid. I dagens starkt uppdrivna arbetstempo behövs kunskaper men också användbara redskap för att upptäcka och utreda demens och följa upp olika behandlingsmetoder, säger Wilhelmina Hoffman.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Fler plusutbildningar är under produktion och vänder sig till anhöriga, biståndshandläggare, hemtjänst, slutenvård och särskilt boende.
Svenskt demenscentrum (SDC) invigdes den 15 februari 2008. Bakom centret står Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och Stiftelsen Silviahemmet. Uppdraget kommer från Socialstyrelsen och regeringen som finansierar verksamheten.
Läs mer om Demens ABC plus här
För mer information - besök Svenskt Demenscentrum här
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Nya möjligheter att upptäcka Lewykroppssjukdom tidigt
Lewykroppssjukdom är ett samlingsbegrepp för Parkinsons sjukdom (som främst ger rörelsesvårigheter) och Lewykroppsdemens (som domineras av nedsatt kognitiv funktion) och är den näst vanligaste formen av neurodegenerativa sjukdomar efter Alzheimers sjukdom.
-
MDS-kongressen 2023 – Mezin Öthman sammanfattar höjdpunkterna
Sjukdomsassocierade mutationer, biomarkörer och nya behandlingssätt presenterades under MDS-kongressen 2023 i Köpenhamn. Specialistläkaren i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Mezin Öthman var närvarande vid kongressen och hans generella intryck var en intres...
-
5 frågor om MDS och framtidens vård för Parkinsons sjukdom
MDS-kongressen, som är en internationell kongress om Parkinsons sjukdom och rörelserubbningar, ägde i år rum i Bella center i Köpenhamn den 27–31 augusti. Här svarar Mezin Öthman, specialistläkar i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala på fem snabba frågor om MD...
-
Epilepsiläkaren som vägrar ge upp
Elinor Ben Mechanem, adjungerad professor vid Sahlgrenska akademin, har ägnat hela livet åt att förbättra livet för patienter med epilepsi.