Nyhet | Neurologi

Alzheimers sjukdom kopplas till tarmflorans sammansättning

Tarmbakterier kan spela roll vid utvecklingen av Alzheimers sjukdom, enligt forskare från Lunds universitet som menar att upptäckten öppnar upp för nya möjligheter att förebygga och behandla sjukdomen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Genom att studera både friska och sjuka möss fann forskarna att mössen som led av Alzheimers sjukdom hade en annan sammansättning av tarmbakterier än de friska mössen. Forskarna jämförde även med möss som helt saknade bakterier. Det visade sig att möss utan bakterier hade betydligt mindre mängd beta-amyloidplack i hjärnan, vilket bildas vid nervtrådarna vid Alzheimers sjukdom.

För att klargöra sambandet mellan tarmfloran och sjukdomsutvecklingen överförde forskarna tarmbakterier från sjuka möss till bakteriefria möss, och fann att mössen fick mer beta-amyloidplack i hjärnan än om de fått bakterier från friska möss.

Annons
Annons

– Vårt arbete är unikt eftersom vi kan visa på ett direkt orsakssamband mellan tarmbakterier och Alzheimers sjukdom. Det var slående att de möss som helt saknade tarmbakterier utvecklade mycket mindre plack i hjärnan, säger forskaren Frida Fåk Hållenius, vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning.

– Resultaten innebär att vi nu kan börja forska på sätt att förebygga sjukdomen, och fördröja insjuknandet. Vi ser det som ett stort genombrott eftersom man tidigare bara kunnat ge symptomlindrande bromsmediciner.

    Källor

  • Lunds Universitet - http://www.lu.se/article/tarmbakterier-kan-spela-roll-vid-alzheimers-sjukdom?ref=pressrelease

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons