Nyhet | Neurologi

Antikropp kan bli ny demensmedicin

I en studie ska bland annat svenska patienter med demensdiagnos få testa ett nytt läkemedel. Professor Lars Lannfelt som leder forskningsprojektet tror att detta kan bli det första godkända läkemedlet mot Alzheimers sjukdom.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-06-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I Sverige lever omkring 150 000 människor med en demenssjukdom. Forskningen för att få fram ett mer effektivt läkemedel har stött på många hinder. Nu står hoppet till en antikropp som testas i en stor internationell studie, bland annat på patienter vid fyra svenska universitetssjukhus. Det rapporterar Ekot.

Plack i hjärnan minskade

Det gäller antikroppen BAN2401 som i tidigare försök har resulterat i mindre plack i hjärnan, och att minne och inlärning har påverkats mindre av sjukdomen.

Annons
Annons

– Med de resultat vi visar i kombination med små biverkningar tror jag att vi kommer att kunna erbjuda det första godkända läkemedlet mot Alzheimers sjukdom. Det skulle innebära enorma samhällsekonomiska besparingar, och framför allt stort hopp för alla de patienter och anhöriga som vi därmed kan hjälpa till en bättre ålderdom, säger professor Lars Lannfelt i ett tidigare pressmeddelande från Uppsala universitet.

På grund av covid-19-pandemin är studien försenad men nu har även svenska demenspatienter rekryterats för att prova läkemedlet. Resultaten kommer presenteras om två år.

    Källor

  • Ekot - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7494669
  • Uppsala universitet - https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=11424&typ=artikel

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons