Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Det ska minska risken för frakturer hos patienter med MS

Det är vanligt att personer med multipel skleros (MS) har nedsatt balans och därmed en ökad risk för att drabbas av frakturer. Men med ett speciellt träningsupplägg minskar fallrisken, visar ny forskning inom Region Örebro län.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-16

Annons

– Vi har kommit fram till att fallen främst sker i vardagliga aktiviteter, oftast inomhus i det egna hemmet och att fallen kan bero på både inre och yttre riskfaktorer. En riskfaktor för fall kan vara att deras symtom skiftar under dagen samt mellan dagar, vilket gör att det kan vara svårt att veta sin fysiska kapacitet vid en specifik tidpunkt, säger Anna Carling, legitimerad sjukgymnast på fysioterapiavdelningen och forskare på universitetssjukvårdens forskningscentrum vid Universitetssjukhuset Örebro samt doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Efter att ha undersökt vad fallen beror på ville Anna Carling se om ett speciellt träningsprogram kunde minska fallrisken.

– Jag träffar de som har försämrats i sin sjukdom. De upplever att kraften tar slut i benen och de har svårt att stå upprätt. I min forskning har jag använt ett träningsupplägg som inte är undersökt för den här gruppen människor tidigare, säger hon.

Annons
Annons

Patientfall: Hans, 52 år, har domningar och kramper i benen

Coreövningar förbättrar balansen vid långtgående MS

Studien inkluderar 51 MS-patienter som fick göra så kallade CoDuSe balansövningar, vilka bygger på corestabilitet. Resultatet mättes genom gång och balans samt personliga intervjuer.

LÄS ÄVEN:  Medicinsk översikt om multipel skleros

CoDuSe-konceptet har tidigare prövats på patienter som inte kommit lika långt i sitt sjukdomsförlopp och har då visat på god effekt. Den aktuella studien visar att konceptet även fungerar för de med mer symptom på grund av sin MS.

Annons
Annons

Deltagarna fick en förbättrad balans som underlättade för dem i vardagen och antalet fall minskade.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Universitetssjukhuset Örebro - http://www.mynewsdesk.com/se/uso/pressreleases/traening-minskar-fallrisken-foer-personer-med-ms-multipel-skleros-2795208

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.