Inställd rehabilitering kan ge bestående skador
Inställd rehabilitering på grund av pandemin kan leda till bestående skador för de som är i behov av insatsen. Det menar både bransch- och patientföreningar som nu också kräver att staten går in med åtgärder. Det rapporterar Sveriges Radio.
Rehabilitering handlar för vissa om att få tillbaka rörlighet. Ofta handlar rehabilitering också om att inte förlora vissa förmågor som man har. Det berättar Katharina Stibrant Sunnerhagen som är överläkare i rehabiliteringsmedicin på Sahlgrenska i Göteborg, för Sveriges Radio.
– Man kan utveckla vad vi kallar för kontrakturer så man får felställningar i leder och om de väl har kommit så är de mycket svåra att lösa upp, säger hon till radion.
Enligt Neuroförbundets har majoriteten av deras medlemmar uppgett att de fått rehabilitering med hjälp av fysioterapeut, arbetsterapeut och logoped ställts in under pandemin.
Förutom rehabilitering har även operationer skjutits upp och tillsammans med en helt ny patientgrupp som består av covid-patienter kan det framöver bli riktigt tufft för vården på grund av detta.
Läkare, branschföreningen Fysioterapeuterna och flera patientföreningar, uppger för Sveriges radio att de nu, hoppas att staten ska öronmärka resurser, så att den eftersatta rehabiliteringen ska klara av pressen som nu uppstått.
– Staten behöver se till att både kommuner och regioner nu får utökade resurser så att man kan satsa mer på de här rehabiliteringsinsatserna och komma ikapp så mycket som det bara någonsin går. Dessutom ser vi att det kommer nya grupper nu också, de som har haft en svår covid-19 har stora rehabiliteringsbehov. Det får inte bli undanträngningseffekter, säger Lise Lidbäck, ordförande för patientföreningen Neuroförbundet, till radion.
Enligt Socialminister Lena Hallengren (S) har man redan skjutit till pengar för inställd vård i sin budgetproposition och man inga planer på att lägga till mer.
– Fyra miljarder 2021 och fyra miljarder 2022, de är öronmärkta till att hantera uppskjuten vård, och det är kopplat till covid men det är också överhuvudtaget den utmaning som regionerna nu står inför, så att det är vikta pengar och där är naturligtvis rehabiliteringen en lika viktig del som annan behandling och vård, säger Hallengren.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7577008
https://sverigesradio.se/artikel/7573824
Källor
-
NetdoktorPro bevakar ECTRIMS-kongressen
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från ECTRIMS, den årliga konferensen om multipel skleros (MS).
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
De här är de största utmaningarna inom MS-vården
Omhändertagandet av MS kräver mycket av vården. NetdoktorPro frågar Petra Nilsson, överläkare vid Neurologen, Skånes Universitetssjukhus, vilka som är de största utmaningarna idag och framgent.
-
Sjukdomsförloppet vid MS kan följas genom blodprov
Att hitta biomarkörer för bättre diagnostik, prognos och utvärdering av behandling vid MS. Och det ska bli lika enkelt som att ta en snabbsänka. Detta är något som professor Jan Lycke lyssnade extra noga på under ECTRIMS-kongressen 2021. Det är också ett område som han själv forskar på.
-
ADHD hos barn och ungdomar
ADHD har en prevalens på 2-5 procent. Genetiska faktorer har i de flesta fall avgörande betydelse för uppkomsten av ADHD. Idag anser man att ett flertal gener är inblandade i ett komplext mönster.
-
Fler epilepsibehandlingar kan kopplas till autism
Barn till kvinnor som tar vissa epilepsiläkemedel under graviditeten löper ökad risk för autism. Det visar en ny stor nordisk studie.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).