Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Inställd rehabilitering kan ge bestående skador

Inställd rehabilitering på grund av pandemin kan leda till bestående skador för de som är i behov av insatsen. Det menar både bransch- och patientföreningar som nu också kräver att staten går in med åtgärder. Det rapporterar Sveriges Radio. 


Publicerad den: 2020-10-19

Annons

Rehabilitering handlar för vissa om att få tillbaka rörlighet. Ofta handlar rehabilitering också om att inte förlora vissa förmågor som man har. Det berättar Katharina Stibrant Sunnerhagen som är överläkare i rehabiliteringsmedicin på Sahlgrenska i Göteborg, för Sveriges Radio. 

– Man kan utveckla vad vi kallar för kontrakturer så man får felställningar i leder och om de väl har kommit så är de mycket svåra att lösa upp, säger hon till radion.

Enligt Neuroförbundets har majoriteten av deras medlemmar uppgett att de fått rehabilitering med hjälp av fysioterapeut, arbetsterapeut och logoped ställts in under pandemin. 

Annons
Annons
Krav på ökade resurser

Förutom rehabilitering har även operationer skjutits upp och tillsammans med en helt ny patientgrupp som består av covid-patienter kan det framöver bli riktigt tufft för vården på grund av detta. 

Läkare, branschföreningen Fysioterapeuterna och flera patientföreningar, uppger för Sveriges radio att de nu, hoppas att staten ska öronmärka resurser, så att den eftersatta rehabiliteringen ska klara av pressen som nu uppstått. 

– Staten behöver se till att både kommuner och regioner nu får utökade resurser så att man kan satsa mer på de här rehabiliteringsinsatserna och komma ikapp så mycket som det bara någonsin går. Dessutom ser vi att det kommer nya grupper nu också, de som har haft en svår covid-19 har stora rehabiliteringsbehov. Det får inte bli undanträngningseffekter, säger Lise Lidbäck, ordförande för patientföreningen Neuroförbundet, till radion. 

Enligt Socialminister Lena Hallengren (S) har man redan skjutit till pengar för inställd vård i sin budgetproposition och man inga planer på att lägga till mer. 

Annons
Annons

– Fyra miljarder 2021 och fyra miljarder 2022, de är öronmärkta till att hantera uppskjuten vård, och det är kopplat till covid men det är också överhuvudtaget den utmaning som regionerna nu står inför, så att det är vikta pengar och där är naturligtvis rehabiliteringen en lika viktig del som annan behandling och vård, säger Hallengren.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7577008
    https://sverigesradio.se/artikel/7573824

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.