Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Människans opålitliga minne kan vara ett steg närmre sin förklaring

Forskare vid MIT i USA har lyckats plantera falska minnen i hjärnan på möss. Förhoppningen är att resultatet ska ge svar på varför människans minne är så opålitligt, skriver BBC News.
Annons

Forskare vid MIT i USA har lyckats plantera falska minnen i hjärnan på möss. Förhoppningen är att resultatet ska ge svar på varför människans minne är så opålitligt, skriver BBC News.

Mössen placerades i en mörk men ofarlig miljö. De flyttades sedan över till en ljus miljö där de fick små stötar i fötterna samtidigt som forskarna stimulerade hjärnans minnesceller från den första miljön med hjälp av laserstrålar.

Annons
Annons

Mössen flyttades sedan tillbaka till den mörka miljön och de visade då tecken på rädsla. Studien, som publicerats i tidskriften Science, visar att forskarna hade lyckats förändra det ursprungliga minnet så att mössen associerade den ofarliga miljön med elstötar och fara.

Hos både möss och människor lagras minnet i samlingar av celler i hjärnan. När en händelse vi varit med om återberättas faller minnet på plats likt ett pussel. Det är dock inte alltid som pusselbitarna hamnar där de hör hemma.

- Varje gång vi tror att vi minns någonting, så kan vi också råka göra förändringar till det minnet. Ibland så är vi medvetna om det och ibland inte, säger Xu Liu, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

Annons
Annons

Resultaten kan förhoppningsvis leda till att vi i framtiden bättre kan förstå hur så kallade ”falska minnen” uppstår i våra hjärnor.

- Våra minnen förändras varje gång de ”spelas upp”. Det är så vi integrerar ny information till gamla minnen, och det är så falska minnen kan skapas utan att vi ens är medvetna om det, säger Liu.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/falska-minnen-planterade-i-moss/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.