Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Metoden som kan halvera risken för ny stroke

Det handlar om ett avancerat ingrepp som ska minska risken att få en ny stroke hos personer under 60 år. Något som Socialstyrelsens prioriterar högt i de nya nationella riktlinjerna för strokevård som publiceras idag.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-28

Annons

Var tjugonde minut insjuknar en person i stroke och sjukdomen är den tredje vanligaste dödsorsaken. Samtidigt minskar både insjuknande och dödligheten, med närmare 40 procent under perioden 2002–2016, visar data från Socialstyrelsen.

– Det beror på bättre strokeförebyggande åtgärder och livsstilsförändringar i samhället, men även på att fler strokepatienter får förebyggande insatser för att inte drabbas på nytt, och att nya behandlingar i det akuta skedet tillkommit, säger Anna Lord, projektledare för de uppdaterade riktlinjerna på Socialstyrelsen.

 Halverad risk för att drabbas av en ny stroke

Det har visat sig att en hög andel personer under 60 år som drabbats av en så kallad kryptogen stroke, där orsaken inte kunnat fastställas, har ett hålrum mellan hjärtats förmak. Detta gör att blodproppar kan passera och orsaka en ny stroke.

Annons
Annons

– Men genom att ett paraplyliknande instrument sätts in kan nu hålrummet täppas till, så kallad endovaskulär slutning, vilket minskar risken att få en ny stroke, säger Anna Lord.

Under hösten har flera omfattande internationella studier kunnat bekräftat resultat från tidigare lovande studier. Forskningsesultaten visar att metoden endovaskulär slutning kan halvera risken för en ny stroke hos dessa patienter. Nu ger Socialstyrelsen metoden hög prioritet.

Brist på specialister inom stroke

Även förebyggande åtgärder, snabba insatser och rätt typ av vårdform i akutskedet samt rehabiliteringsinsatser prioriteras högt i riktlinjerna. Men att kunna erbjuda god rehabilitering vid till exempel afasi och nedsatt motorik kan bli en stor utmaning för vårdgivarna. Tillgången till kompetent personal, såsom logopeder och fysioterapeuter eller arbetsterapeuter, motsvarar nämligen inte behoven.

Under hösten 2018 planerar Socialstyrelsen komma med en utvärdering av hur strokevården i landet fungerar.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/avanceratingreppkanhalverariskenfornystroke

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.