Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

MS-sjuka får vänta onödigt länge

Jämfört med i andra länder får MS-sjuka personer i Sverige vänta dubbelt så länge på återbesök hos en specialist. Detta visar en ny omfattande studie som gjorts i Sverige, Kanada, Frankrike, Tyskland, Spanien och i Storbritannien.
Annons

Jämfört med i andra länder får MS-sjuka personer i Sverige vänta dubbelt så länge på återbesök hos en specialist. Detta visar en ny omfattande studie som gjorts i Sverige, Kanada, Frankrike, Tyskland, Spanien och i Storbritannien, skriver Dagens Nyheter på nätet. Undersökningen presenterades under världskongressen om Multipel Skleros i Göteborg.

Personer som har Multipel Skleros (MS) drabbas bland annat av nedsatt rörlighet, men även många andra problem är vanligt förekommande. MS är en kronisk neurologisk sjukdom som angriper det centrala nervsystemet.

Annons
Annons

Den nya undersökningen som nu presenterats visar att en MS-patient i Sverige i genomsnitt får vänta 474 dagar på återbesök hos en specialist. Motsvarande väntetid i de övriga fem länderna var 244 dagar, vilket är hälften så lång tid, uppger Dagens Nyheter.

– För en vanlig MS-patient kan det gå ett till ett och ett halvt år mellan besök. Det händer massor inom neurovården och i dag kan personer med MS leva ett normalt liv. Men ju kraftfullare medicinerna är desto större blir biverkningarna och då blir det viktigare med regelbundna besök, säger Lou Brundin, överläkare vid den neurologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, i ett pressmeddelande.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga - http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-ms-sjuka-far-vanta-onodigt-lange-1.1190208

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.