Nyhet | Neurologi

Nu kan läkare få snabb utbildning om primärprogressiv MS

Hos fler än var tionde MS-patient debuterar sjukdomen med långsamt tilltagande neurologiska symtom. Vanligtvis utan efterföljande skov, som normalt karaktäriserar multipel skleros. I dessa fall är diagnosen svårare att fastställa och kan lättare förväxlas med andra neurologiska sjukdomar. Det handlar om primärprogressiv MS (PPMS) som NetdoktorPro nu lyfter i en ny läkarutbildning.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Genom ett patientfall får deltagaren följa 51-åriga Hans som sedan några månader tillbaka besväras av bland annat domningar, kramper och muskelförsvagning i benen. På så vis tar läkarutbildningen både upp diagnos, behandling och uppföljning och ger den senaste kunskapen om multipel skleros (MS) med fokus på primärprogressiv MS (PPMS).

– Den progressiva patientgruppen har under senare år uppmärksammats och det har blivit uppenbart att den inte är så homogen som vi tidigare trott. Där ligger fokus i läkarutbildningen på NetdoktorPro, säger Jan Lycke, docent och överläkare i neurologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som har faktagranskat läkarutbildning Vad vet du om PPMS?

Därför menar han att utbildningen ligger rätt i tiden.

Annons
Annons

– Progressiv MS har saknat godkänd terapi fram tills nyligen. Bland progressiva patienter finns de med tecken på inflammatoriska aktiviteter som kan påverkas av sjukdomsmodifierande behandling. När ny behandling tillkommer ökar fokus på det progressiva förloppet och det pågår prövningar som undersöker om progressiva patienter, även de utan inflammatoriska aktivitet, kan behandlas och återfå tappade funktioner, säger Jan Lycke.

Om läkarutbildningen om PPMS

Läkarutbildningen består av fem lektioner, där varje lektion följs av ett patientfall. Att genomföra utbildningen tar cirka tio minuter och alla svar är anonyma. Det ingår även fyra uppföljande mejl till intresserade deltagare med bland annat checklistor. Utbildningen riktas främst till läkare men även annan sjukvårdspersonal kan ha stor nytta av den.

Gå till läkarutbildningen om PPMS här.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons